latinica  ћирилица
29/07/2014 |  10:49 | Autor: Agencije

Trčite, hodajte - produžite život!

Trčati svaki dan po nekoliko minuta jednako je korisno kao i trčanje "na duže staze" - kada je riječ o produženju očekivanog životnog vijeka - tvrdi se u novoj studiji koja pokazuje i da trkači žive duže od neaktivnih osoba.

Istraživanje objavljeno u "Journal of the American College of Cardiology" pokazuje da osobe koje svakoga dana trče samo pet do deset minuta mogu u velikoj mjeri da smanje rizik od bolesti srca i krvnih sudova i prijevremene smrti.

Autori studije nisu uočili veću razliku između onih koji trče malo (50 minuta nedjeljno) ili puno (180 minuta nedjeljno), brzo ili sporo (manje od 10 km/h). Uopšte, osobe koje trče imaju 30% manji rizik od prijevremene smrti i 45% manji rizik od smrti zbog srčanih tegoba nego neaktivne osobe.

Očekivani životni vijek trkača u prosjeku je tri godine duži nego kod osobe koja ne trče, navodi se u studiji, koja je sprovedena u Teksasu na više od 55.000 odraslih osoba prosečne starosti od 44 godine, čiji zdravsteni parametri su praćeni tokom 15 godina.

Istraživači su takođe zaključili da je petominutno trčanje blagotvorno za zdravlje koliko i petnaestominutno hodanje.