latinica  ћирилица
03/08/2014 |  11:11 | Autor: Agencije

Kako sviranje instrumenta stimuliše mozak?

Kada slušate muziku aktiviraju se različiti dijelovi mozga, ali kada svirate instrument, u vašem mozgu se dešava vatromet.

Anita Kolins je istraživala šta se dešava u mozgu kada svirate i koji su efekti ove mentalne vježbe.

Slušanje muzike je vrlo često pravi užitak, ali dok se vi opuštate vaš mozak radi kao da rješava težak matematički problem. Mozak se još kompleksnije ponaša kada svirate instrument. Sviranje, za razliku od slušanja, uključuje i motorne sposobnosti, tako da taj proces postaje intezivan mentalni trening za vaš mozak.

Sviranje instrumenta uključuje skoro sve djelove mozga u isto vrijeme, a disciplinovanim vježbanjem ojačavaju se različite moždane funkcije. Sviranje takođe pospješuje protok informacija kroz žuljevito tijelo koje je glavna spojnica između lijeve i desne hemisfere, ovo može omogućiti muzičarima da efikasnije i kreativnije rješavaju probleme.

Pošto sviranje uključuje kreiranje i razumjevanje emocionalnog sadržaja koji muzika nosi, muzičari su često jako vješti u planiranju, dobri stratezi i imaju tendenciju da obraćaju pažnju na detalje.

Muzičari takođe imaju bolju memoriju, brže i efikasnije pamte informacije, a brže ih se i sjete, kažu studije. Istraživanja pokazuju da nijedna druga aktivnost ne može da parira sviranju po uticaju koji ono ima na mozak. Stoga, ukoliko želite da dostignete svoj maksimum, instrument u ruke.