latinica  ћирилица
03/08/2014 |  11:18 | Autor: B92

Problemi sa stopalima - Osam razloga da obratite pažnju

Često ako nas nešto ne zaboli, ne obratimo pažnju na poruke koje nam šalje naše tijelo, ili u ovom slučaju dio tijela – stopala.
Stopala - Foto: flickr.com
StopalaFoto: flickr.com

Ona su najčešće pokrivena čarapama, a “daleko od očiju – daleko i od srca“. Evo nekoliko uobičajenih simptoma koje treba na vrijeme da primjetite, piše HafPost.

Hladna stopala

Iako je moguće da su vam stopala hladna, bez ikakvih posljedica, hronično hladni prsti na nogama mogu biti znak loše cirkulacije. Pušenje i hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) koji mogu smanjiti funkciju pluća da apsorbuje kiseonik što dovodi do manjka kiseonika u krvi.

Periferna arterijska bolest i nekoliko različitih vrsta bolesti srca mogu učiniti da se arterije suze što smanjuje dotok krvi u sve djelove tijela i doprinosi lošoj cirkulacije.

Ukoliko osjetite da su vam prsti na nogama toliko hladni da su skoro utrnuli obratite se ljekaru.

Stopala koja svrbe

Stopala koja svrbe, bez obzira na to koliko su iritantna, nisu znak ozbiljnog medicinskog stanja. Najčešći razloz zašto stopala znaju da svrbe jeste gljivična infekcija zvana “atletsko stopalo“. Ova infekcija obično počinje između prstiju i javlja se kod ljudi kojima se stopala znoje i koji nose malu i usku obuću.

Iako je ova infekcija izrazito zarazna može se liječiti antimikoticima koji se bez recepta kupuju u apoteci. Nekada stopala koja svrbe mogu biti znak određene autoimune bolesti kao što je psorijaza.

Stopala bez boje

I dok atletsko stopalo može izazvati crvenkasti osip na koži, druga stanja kao što su Rajnardov sindrom mogu izazvati potpuno obezbojenost djelova kože usljed hladnoće ili stresa. U početku bijeli prsti kasnije postaju plavi pošto nema protoka krvi. Često koža može postati crvena, a potom se vratiti u normalu.

Naduvena stopala

Mnogim ljudima noge počnu da otiču u nekom trenutku u životu. Često je uzrok otoka pretjerano stajanje na nogama, iskrenut zglob, mala obuća... Ako otok traje duže od nekoliko dana on može biti znak nekog ozbiljnog medicinskog stanja.

Tečnosti poput krvi mogu se skupljati u nogama i mogu biti znak nekog ozbiljnog medicinskog stanja kao što su problemi sa srcem, bolest bubrega ili nuspojava lijekova za dijabetes ili visokog pritiska. Naduvena stopala uzrokuje i reumatoidni artritis ili osteoartritis. Važno je potražiti pomoć kada su ova stanja u pitanju, posebno ako ih prate bol u grudima, teškoće u disanju i slično...

Osjećaj pečenja u stopalima

Bilo da je riječ o blagom peckanju ili jakom, ovi simptomi ne moraju biti posljedica teških bolesti. Dovoljno je da su vaša stopala umorna ili da imate neku gljivičnu infekciju kako bi se pojavili.

U ozbiljnijim situacijama osjećaj pečenja u stopalima može biti posljedica oštećenja nerva od dijabetese ili sindrom periferijalne arterijske bolesti. Ukoliko se ovaj osjećaj javlja nekoliko nedjelja, a simptomi postanu jači ili bolniji ili ukoliko počnete da gubite osjećaj u prstima obratite se ljekaru.

Ukoliko su simptomi lakši pokušajte sa hladnom kupkom za stopala.

Bol u palcu na nozi

Bol oko nokta palca na nozi može biti posljedica uraslog nokta. Sa druge strane, bol u zglobu palca mogu ukazati na artritis ili giht. Simptomi gihta bi mogli da postanu jači bolovi koji bi mogli da uzrokuju kontinuiranu nelagodu.

Žuti nokti

Promjena boja noktiju može ukazivati na određeni zdravstveni problem. Infekcija noktiju može da donese žute fleke ispod noktiju.

Gljivice se razmnožavaju i rastu na mračnim toplim i vlažnim sredinama. Ukoliko se ne liječi na vrijeme promjena boje noktiju može da se proširi što osim vizuelno ružnog problema ne mora da ima dalje posljedice.

Bijele fleke na noktima

Bijele fleke na noktima ne ukazuju pod obavezno na zdravstvene probleme. Mliječne mrlje pojavljuju se pri korijenu nokta i pomjeraju se kako nokti rastu. Uprkso vjerovanju, ove mrlje nisu posljedica nedostatka vitamina i smatraju se bezopasnim.

Bijela fleka na vrhu nokta mogu ukazati na gljivičnu infekciju, koja se ukoliko se ne liječi lako može raširiti i na druge nokte.