latinica  ћирилица
03/08/2014 |  11:21 | Autor: Večernje novosti

Zašto bi trebalo da mijenjate dezodoranse?

Znojenje je prirodan način na koji se tijelo hladi i izbacuje štetne materije, ali često ga prati i neprijatan miris.

Različito se znojimo zbog stresa, vrućine ili vježbanja, a svaka vrsta znoja ima karakterističan hemijski sastav. Tako je, na primjer, “miris“ od stresa najneprijatniji.

Dermatolozi preporučuju da svakih šest mjeseci mijenjate dezodorans kako se tijelo ne bi naviklo i prestalo da reaguje na njega. Najbolje sredstvo za spriječavanje neprijatnih mirisa ispod pazuha je dezodorans u stiku. Ukoliko ste alergični, možete da ga napravite i sami, od raznih ulja i ekstrakata sa antibakterijskim djelovanjem.

Žute mrlje na odjeći pojavljuju su zbog reakcije aluminijuma sa znojem, odjećom ili praškom za pranje veša. Zato pažljivo pročitajte deklaraciju da biste provjerili da li se ovaj sastojak nalazi u vašem dezodoransu. Nemojte da pretjerujete ni sa korišćenjem antibakterijskih sapuna i kupki, upozoravaju dermatolozi.

Ako često perete dijelove tijela koji imaju najintenzivniji miris znoja, isušujete kožu, što samo pojačava znojenje. Posebni dezodoransi za žene i muškarce, u stvari su marketinški trik, jer su sastojci isti, a jedina razlika je u ambalaži i mirisu.