latinica  ћирилица
08/08/2014 |  14:52 | Autor: Bi-bi-si

Ebola proglašena međunarodnom prijetnjom

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je epidemiju ebole u Zapadnoj Africi međunarodnom zdravstvenom prijetnjom, javlja Bi-Bi-Si.
Epidemija ebole u Africi - Foto: REUTERS
Epidemija ebole u AfriciFoto: REUTERS

Zvaničnici SZO istakli su da je nužna koordinirana međunarodna reakcija kako bi se zaustavilo i smanjilo širenje virusa. Izjava je uslijedila nakon dvodnevnog zasjedanja u Švajcarskoj. Organizacija je posljednje širenje ebole nazvala "vanrednim događajem".

"Moguće posljedice daljnjeg međunarodnog širenja ebole izuzetno su ozbiljne", zaključeno je.

"Živimo u povezanom svijetu i sigurno će neko s ebolom doći u SAD i zaraziti svoje bližnje"

Neizbježno je da će neke od osoba koje u Sjedinjene Države dolaze iz afričkih zemalja stići zaražene i da će inficirati svoje bližnje, kazao je u četvrtak američki zvaničnik.

Međutim, njegovo je mišljenje da nema rizika od epidemije na američkom tlu s obzirom na efikasnost zdravstvenog sistema koji će ih odmah staviti u karantn i liječiti.

"Sigurno je moguće da osobe koje su bile na terenu i vrate se u SAD ovdje razviju ebolu nakon što su negdje bile izložene virusu", rekao je Tom Fride, direktor Saveznih centara za kontrolu i prevenciju bolesti, na saslušanju pred pododborom Predstavničkog doma. "Isto tako, vrlo je moguće da te osobe zaraze svoje bližnje ili osoblje koje ih liječi ako se bolest brzo ne prepozna", rekao je Fride.

SZO: Od ebole dosad umrla 961 osoba

Broj žrtava virusa ebole u Zapadnoj Africi je dostigao 961, zaključno sa 6. avgustom, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija.

U saopštenju se navodi da je samo 5. i 6. avgusta registrovano 29 smrtnih slučajeva. U Sijera Leoneu i Liberiji je bilo po 12, u Gvineji četiri, a u Nigeriji jedna žrtva.

Nigerija je najnovija zemlja na koju se proširila ebola. Među 68 novih slučajeva bolesti, četiri su registrovana u Nigeriji, prenosi AFP.

Ukupan broj oboljelih u najnovijem, dosad najtežem naletu ebole otkad se bolest pojavila, dostigao je 1.779, podaci su SZO.

Nigerija: Vanredno stanje zbog širenja epidemije ebole

Predsjednik Nigerije Gudlak DŽonatan proglasio je danas vanredno stanje zbog epidemije ebole od koje su u ovoj državi preminula dva lica, saopšteno je kabineta predsjednika.
"Kontrola i sprečavanje širenja virusa ebole u Nigeriji je hitan nacionalni zadatak", naveo je predsjednik.

Predsjednik je odobrio plan specijalne intervencije i hitno deblokirao 1,9 milijardi naira /11,67 miliona dolara/ za borbu protiv ove bolesti u najmnogoljudnijoj državi Afrike.

Јoš pet slučajeva ebole potvrđeno je u Lagosu, najvećem afričkom gradu u kome živi 21 milion stanovnika.

Pet ljudi u Nigeriji do sada je zaraženo virusom i za sve njih se vjeruje da su zdravstveni radnici koji su bili u kontaktu s čovjekom koji je putovao u Nigeriju iz Liberije, teško pogođenoj epidemijom ebole.

Ebola se pojavila u Gvineji, Liberiji i Sijera Leone, u kojima je do sada od te bolesti preminulo više od 960 ljudi.

Mali rizik od ebole u Srbiji

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Јovanović - Batut" Bojana Grgić rekla je danas da je u Srbiji mali rizik od pojave ebole.

"Ne možemo reći da rizika nema uopšte. On je nizak imajući u vidu koji je put prenošenja bolesti, ali ne možemo, naravno, u potpunosti da isključimo tu mogućnost i ne smijemo tako ni da se ponašamo i moramo da budemo spremni", kazala je Grgićeva.

Prema njenim riječima, mjere koje se u ovom trenutku preduzimaju u Srbiji su mjere koje preduzimaju i druge zemlje da bi bile spremne za eventualni slučaj sa sumnjom na ebolu.

Grčka: Dva lica oboljela od malarije

Dva lica koja su se iz Nigerije vratila u Grčku i koja su hospitalizovana zbog simptoma sličnih virusu ebole, oboljeli su od malarije, rekao je portparol grčkog Ministarstva zdravlja.
"Kod ovih pacijenata je testiranjem utvrđeno da je riječ o malariji", precizirao je portparol.

On je dodao da je jedan grčki arhitekta po povratku iz Nigerije bio ozbiljno zabrinut za svoje zdravlje, te je u bolnici u Atini izvršeno testiranje.

"U pitanju je bila malarija, kao i kod drugog pacijenta kod koga su juče obavljene analize i takođe utvrđeno da je nosilac malarije", dodao je portparol.

Grčke vlasti vjeruju da postoji mali rizik od pojave virusa na njihovoj teritoriji, ali su savjetovale svojim državljanima da ne putuju u države zapadne Afrike.