latinica  ћирилица
12/08/2014 |  14:45 | Autor: RTRS

Deset najjeftinijih "supernamirnica"

Mnogi ljudi vjeruju da zdrava ishrana mnogo košta.

Međutim, ne morate davati bogatstvo ako želite da kontrolišete tjelesnu težinu, spriječite mnoge bolesti, regulišete varenje i čak poboljšate raspoloženje.

Ovih deset namirnica su mnogo jeftinije i zdravije od svih vrsta "brze hrane", peciva iz pekare i slatkiša.

Cvekla - majstor za naš organizam

Ovo korjenasto povrće čisti tijelo i krv. Cvekla ima mnoštvo vitamina i minerala, uključujući kalijum, mangan, vitamine B grupe, vlakna, folnu kiselinu... U pola šolje ove namirnice ima samo 37 kcal, pa je odlična i za regulisanje kilaže. Osim toga, može da očisti vaša crijeva. Cvekla:

Crveni luk - "začin" koji čuva zdravlje

Crvni luk bogat je izvor polifenola i flavonoida, koji su poznati borci protiv stresa i kancera. Sumporna jedinjenja iz crvnog luka pomažu u kontroli dijabetesa i zaštiti od srčanih oboljenja. Hrom, koji reguliše nivo šećera u krvi, takođe se nalazi u ovom povrću. Flavonoidi su najviše koncentrisani u spoljnim slojevima luka. Iako su uglavnom sačinjeni od ugljenih hidrata, smatraju se povrćem s niskim udjelom ovih jedinjenja, pa su idealni za dijetu. Osim toga, imaju svega 45 kalorija po porciji. 

Kupus - idealna zimska namirnica

Ovo potcijenjeno povrće je zapravo veoma moćno. Kupus je bogat sumpornim jedinjenjima i vitaminom C koji štiti imuni sistem i uklanja toksine. Takođe, pun je vitamina K i antocijanina koji igraju ulogu u dopremanju hranljivih materija do mozga i time održavanju koncentracije. Visok nivo kalijuma u kupusu otvara krvne sudove i pomaže u regulaciji krvnog pritiska. Јedna šolja kuvanog kupusa ima svega 33 kalorije. Sadrži malo masnoća, a mnogo vlakana, pa vas duže drži sitim i zato je idealna hrana za regulisanje tjelesne težine. 

Banana - energija za cijelo tijelo

Ovo hranljivo voće odlično je za srce, zbog bogatog sadržaja kalijuma, magnezijuma, vlakana, vitamina C i vitamina B6. Pomažu kretanje crijeva, sprečavaju gorušicu, bore se protiv depresije i snižavaju rizik od raka bubrega, dijabetesa i osteoporoze. Bogate su i pektinom, koji se bori protiv toksina u organizmu i pomaže izbacivanje teških metala iz tijela. Prosječna voćka ima oko 110 kcal, što je čini veoma hranljivom. Zbog visoke koncentracije šećera, trebalo bi umjereno da je jedete.

Kokice zdravije od voća i povrća?

Kukuruz kokičar pun je antioksidanasa koji sprečavaju bolesti srca i depresiju. Kokice zato važe za jednu od najboljih "grickalica" koje sebi možete da priuštite. Ne sadrže holesterol i niskokalorične su, a ipak bogate vlaknima. U tri šolje kokica ima svega 93 kcal. Ipak, nemojte kupovati one koje se prave u mikrotalasnoj, nego ih pripremajte staromodno – u šerpi.

Integralna riža

Integralna riža, blagog orašastog ukusa, bogat je izvor selena, koji je ključan za regulisanje rada tiroidne žlijezde i za imuni sistem. Ima nizak sadržaj masnoća, a bogata je vlaknima, zbog čega je zdravija aletrnativa bijeloj riži. Dobar je izvor mangana i nijacina, koji su važni za zdravlje mozga i srca. Јedna šolja kuvane integralne riže ispunjava 27 odsto dnevnih potreba za selenom i ima oko 216 kcal.

Lubenica

Ova omiljena ljetnja užina bogata je likopenom, nutrijentom važnim za zdravlje kardiovaskularnog sistema i kostiju. Lubenica ima i visok sadržaj vitamina A, vitamina C, bakra i kalijuma. Ova poslastica takođe opušta upalu mišića. Ima izuzetno visok sadržaj vode (92 odsto) i bogata je elektrolitima. U jednoj šolji nasjeckane lubenice ima oko 46 kcal. 

Јaja su superhrana

Јaja su veoma bogata holesterolom, ali jedno jaje dnevno vam sigurno neće naškoditi. Zapravo, žumance, osim ozloglašenog holesterola, ima mnogo vitamina, minerala i dobrih masti. Bjelance je gotovo čist protein. U jajima se nalazi niz nutrijenata koji se bore protiv raznih bolesti. U jednom jajetu ima oko 77 kcal.

Pasulj

U samo jednoj šolji pasulja ima 17 grama vlakana i mnogo proteina. Pasulj takođe ima nizak sadržaj masti, a mnogo ključnih nutrijenata poput kalcijuma, kalijuma i mangana. Smanjuje rizik od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2, visokog krvnog pritiska i raka dojke i debelog crijeva. Sve sorte u prosjeku po porciji imaju 100 kcal. 

Ovsene pahuljice

Ova žitarica bogata vlaknima dugo će vas držati sitim i idealna je za doručak. Poznata je kao "superhrana" zbog rastvorljivih vlakana i zdravih ugljenih hidrata. Pomaže u suzbijanju apetita, snižava holesterol, reguliše funkcije crijeva i bori se protiv kancera. Po porciji, ovsene pahuljice imaju oko 124 kcal.