latinica  ћирилица
14/08/2014 |  13:39 | Autor: Agencije

Kako pravilno prati voće i povrće?

Poštujući nekoliko jednostavnih savjeta, zaštitite sebe i ukućane od trovanja sirovim namirnicama.
Voće i povrće - Foto: arhiv
Voće i povrćeFoto: arhiv

Prije čišćenja voća i povrća, potrebno je očistiti i radnu površinu, daske i pribor za sječenje i dobro oprati ruke sapunom i toplom vodom. Ako pribor nije čist, bakterije s površine sirove hrane mogu doći u unutrašnjost tokom sječenja i guljenja. Kako bi voće i povrće bili sigurni za jelo, potrebno ih je dobro oprati kako biste se riješili svih bakterija i hemikalija koje se nalaze na površini, a ispiranje pod mlazom vode često nije dovoljno.

Zeleno lisnato povrće treba razdvojiti i držati potopljene u vodi nekoliko minuta. Potom listove ocijediti i ponoviti postupak. Voda će biti dovoljna za povrće organskog porijekla, ali ako niste sigurni u metod uzgoja, operite ga i sirćetom.

Pomiješajte dvije šoljice vode s pola šoljice destilovanog bijelog sirćeta i u mješavinu umačite listove povrća pet minuta, pa isperite čistom vodom. Osušite čistim kuhinjskim krpama. Tako se smanjuje, ali ne uklanja prisustvo bakterija, a sirće djelimično može uticati na teksturu i ukus hrane.

Povrće poput brokolija i karfiola potrebno je držati u hladnoj vodi jedan minut prije pranja vodom ili kombinacijom sirćeta i vode. Povrće i voće s debljom korom - paradajz i mango  prije pranja iščetkati posebnom četkom za sirove namirnice.

Potrebno je oprati i plodove čija se kora ne jede, poput lubenica i dinja, kako bakterije s površine ne bi došle na meso tokom sječenja. Većina bakterija će se zadržati i na ostacima zemlje kojima neko povrće i voće mogu biti prekriveni. U tom slučaju je potrebno prvo isprati namirnicu pod mlazom vode, zatim je dobro istrljati, pa tek onda pripremati za jelo. Osim sirćeta, protiv pesticida i bakterija djeluje i kombinacija soli i limunovog soka. Napunite posudu vodom i dodajte joj kašiku soli i sok jednog limuna. Stavite u mješavinu željeno voće ili povrće i pustite da stoji 10-15 minuta. Nakon toga isperite pod mlazom vode, osušite i poslužite.

Ako ne želite da perete namirnice ničim drugim osim čistom vodom, onda ih potopite tokom noći u vodu i sljedećeg jutra isperite mlakom vodom. Povrće i voće nemojte prati čim ga kupite, jer će se tako brže pokvariti. Na bilo koji od navedenih načina namirnice operite neposredno prije upotrebe.

Povrće i voće mogu se oprati i pomoću spreja jednostavnog za pripremu. Kupite bočicu s raspršivačem i operite je. Ulijte u nju kašiku svježe cijeđenog soka limuna, dvije kašike sirćeta i 250 ml vode. Dobro zatvorite i žestoko protresite kako bi se sastojci izmješali. Voće i povrće prije upotrebe poprskajte tom mješavinom i  pustite da deluje desetak minuta, a zatim isperite pod mlazom hladne vode. Čistom krpom obrišite prije guljenja i sječenja. Nakon ispiranja, ukus i miris sirćeta se neće osjetiti. Sprej za uklanjanje hemikalija mora djelovati barem deset minuta.

Najmanje se tretiraju kelj, patlidžan, karfiol i ananas

Unos voća i povrća tretiranog pesticidima moguće je smanjiti kupovanjem organski proizvedene hrane, ali je ona prilično skupa. Ukoliko ne možete doći do organskih namirnica, birajte one koje se najmanje tretiraju pesticidima. U tu grupu spadaju kelj, luk, špargle, patlidžan, dinja, karfiol, mango, kivi, avokado, ananas i grejp.

Kod agruma je, međutim, potreban dodatan oprez i ne preporučuje se upotreba njihove kore, na primjer u spremanju kolača.