latinica  ћирилица
15/08/2014 |  19:49 | Autor: B92

Kada vježbanje postaje opasno po život?

Novo istraživanje pokazalo je da preduga ili suviše intenzivna fizička aktivnost može biti opasna po vaše zdravlje.
Vježbanje - Foto: flickr.com
VježbanjeFoto: flickr.com

Nova studija ispitivala je koliko fizičke aktivnosti je "previše", fokusirajući se na 2.400 ispitanika koji su preživjeli infarkt. Oni su otkrili da postoji granica poslije koje vježbanje, umjesto blagodeti za organizam, postaje opasnost.

Osobe koje su trčale više od 48 kilometara nedjeljno nisu imale koristi od svoje aktivnosti, dok je za šetače kilometraža koju ne bi trebalo da prelaze 74 km (odnosno oko 10,5 km dnevno).

Štaviše, postoji statistički značajan rizik od kardiovaskularnih problema povezan sa intenzivnim vježbanjem.

"Rezultati pokazuju da koristi od trčanja i hodanja nisu beskonačne i da poslije određenog nivoa, postaju rizične", pišu autori studije.

Međutim, istraživači čiji rad je predvodio profesor Pol Vilijams iz američke Nacionalne laboratorije Lorens Berkli, kažu da pošto je njihova studija obuhvatila samo osobe koje su preživjele infarkt, rezultati možda ne mogu da se primjene na opštu populaciju.

Stručnjaci toplo preporučuju dva i po sata umjerene aktivnosti svake nedjelje, ili 75 minuta energične vježbe nedjeljno, za zdravlje srca i tijela.

"Pacijenti sa srčanim bolestima treba da vježbaju i to 30 do 40 minuta gotovo svakodnevno", kaže Karl Lavi, kardiolog Kardiovaskularnog instituta u Nju Orleansu.

"Međutim, sa zdravstvene tačke gledišta, nema razloga da se vježba duže od toga, a naročito ne više od 60 minuta".