latinica  ћирилица
15/08/2014 |  20:01 | Autor: TANЈUG

Nova vrsta pomoći za osobe s bipolarnim poremećajem

Osobe s dijagnozom bipolarnog poremećaja često se susreću s problemom dobijanja odgovarajuće psihološke pomoći, a nova vrsta onlajn intervencije mogla bi mnogo da im pomogne.
Ilustracija - Foto: flickr.com
IlustracijaFoto: flickr.com

U testiranju je učestvovalo oko 92 odsto pacijenata, a razvili su ga profesori britanskog Univerziteta u Lankasteru, piše časopis "Medical News Today".

Јedna učesnica je izjavila da joj je ova terapija promjenila život, dodajući da je naišla na neke spoznaje u ponuđenim modusima koji su joj znatno pomogli da preživi neke od najgorih trenutaka.

Terapeutske dobrobiti koje su pohvalili učesnici ispitivanja uključivale su stabilnost, primanje dodatne pomoći od porodice i prijatelja, manje oslanjanje na uslužnost zdravstvenih radnika i poboljšanu mogućnost upravljanja sopstvenim životom.

Usredsređenost na poboljšanje i podrška pacijentima da žive puniji i smisleniji život, uz prateće simptome, dio je programa terapije koja uključuje elemente kognitivne terapije ponašanja i psihološke edukacije koju pacijenti dobijaju preko audio-vizuelnih modula, uz alat kojim mogu bilježiti raspoloženje, interaktivne radne liste i praktične primjere.

Ljekari uključeni u ovaj pionirski poduhvat izjavili su da smatraju da ovakva vrsta onlajn intervencije može biti način da se prevladaju teškoće koje onemogućavaju osobama koje boluju od teških psihičkih bolesti da kontrolišu svoje stanje.

Ipak, potrebna su dalja istraživanja da bi ova vrsta terapije bila dostupna svim pacijentima u Velikoj Britaniji, a zatim i šire.