latinica  ћирилица
23/08/2014 |  21:42 | Autor: RTRS

Hodanje put do zdravlja

Hodanje djeluje pozitivno na fizičko i psihičko zdravlje. Nekada je čovjek mnogo više vremena provodio na nogama i bio prinuđen na mnogo više kretanja ako ništa drugo, a ono zbog potrage za hranom. Odmor je sebi mogao da priušti samo tokom noći dok je čvrsto spavao. Sada je život sasvim drugačiji. Više ne postiji tolika potreba za kretanjem, jer nam je sve mnogo dostupnije i poslovi se često obavljaju u sjedećem položaju bez ikakvog fizičkog napora.
Šetnja put do zdravlja - Foto: ilustracija
Šetnja put do zdravljaFoto: ilustracija

Ipak ne smijemo zaboraviti da je hodanje velika blagodet i da predstavlja najlakši i najbezbjedniji put do zdravlja tijela i duha i dobre kondicije. Hodanje produžava život i omogućava nam da u njemu i uživamo. Dok hodamo, čitav organizam mnogo bolje funkcioniše, vrši se bolja razmjena materija, relaksira se i pored osjećaja blagog umora, vraća nam se izgubljena fizička snaga, a omogućuje nam i ljepši i zdraviji san.

Redovna šetnja dobro će uticati na srce i krvotok, ubrzaće sagorijevanje viška unesene hrane i umanjiti rizik od dobijanja gotovo svih, pogotovo savremenih bolesti. Osim toga jačiju nam i kosti.

Hodanje je posebno blagotvorno gojaznim osobama, jer se na taj način sagorijevaju masti, umanjuje nivo holesterola u krvi i izlučuju štetne materije iz organizma.

Dok hodamo ne djelujemo pozitivno samo na naše tijelo, već i na duh. Tako otklanjamo stres, osjećamo se prijatnije, srećnije, ublažavamo depresiju, pomažemo nervnom sistemu da se smiri i obezbjeđujemo miran san...

Јoš je bolji efekat ako se šeta u prirodi i pored vode jer zelenilo, čist vazdih i nježni zvuci prirode imaju dodatno umirujuće dejstvo na nervni sistem. Prirodno okruženje je čovjekovo prvobitno stanište i tu vezu ne treba prekidati.

Ljekari uporno preporučuju da se što više hoda i šeta, pri čemu godine nisu bitne. Svako od nas bi trebao dnevno bar jedan sat da provede u šetnji i na vazduhu. Posebno je korisna šetnja u večernjim satima, prije spavanja. Ukoliko sebe ne možete natjerati na svakodnevne šetnje, nas je savjet da nabavite psa. To divno stvorenje prinudiće vas na šetnju po svakom vremenu, produžiće vam mladost i život, a osim toga pružiće vam mnogo ljubavi i veselih trenutaka. Tako ćete shvatiti koliko je malo potrebno da biste bili srećni.