latinica  ћирилица
04/09/2014 |  09:57 | Autor: Agencije

Evo koji je najbolji položaj za spavanje

skrivljenost vrata, kičme ili drugih dijelova tijela mogu izazvati niz neprijatnih emocija poput, stresa, napetosti, a koji onda svakako utiču na funkcionalnost idućeg dana. Mnogi podcjenjuju uticaj položaja spavanja, na fizičko, kao i psihičko zdravlje. U tekstu donosimo nekoliko položaja spavanja, s objašnjenjima njihovih prednosti i mana.

Način kako spavamo može imati direktan uticaj na naše sutrašnje raspoloženje i fizičku gipkost, ali i malo dugotrajnije prednosti i posljedice. Mnogi podcjenjuju uticaj pozicije spavanja na fizičko, ali i psihičko zdravlje. Teško je odrediti jedan položaj koji bi bio odgovarajući svim ljudima, ali donosimo prednosti i mane nekoliko osnovnih pozicija u krevetu.

Bok, fetalni položaj

Spavate li na boku, u položaju fetusa, smanjujete pritisak na vaša leđa pa je stoga važno postaviti jastuk tako da glava bude u neutralnom položaju, koji neće uticati na položaj tijela. Ovaj položaj može onemogućiti duboko disanje, ali je koristan za osobe koje hrču, ali i žene u drugom stanju.

Spavanje na stomaku

Ako imate bolove u donjem dijelu leđa, spavanje na stomaku može vam itekako prijati. Međutim ovaj položaj ima nekoliko loših strana. Može vam spljoštiti prirodnu liniju donjeg dijela leđa, a spavanjem na trbuhu stvarate i nepotreban pritisak na nerve.

Ovakav položaj može biti blagonaklon za probavu, ali ako ne uspijevate  da dišete kroz jastuk, položaj će uzrokovati rotaciju glave, a time i pritisak na vrat.

Spavanje na leđima
Ovakva pozicija je izvrsna za položaj unutarnjih organa tiokom noći, a dobro balansira težinu tijela, pritom onemogućavajući bolove u leđima i vratu.

No, ako ste od onih koji spavaju na leđima, dobro bi bilo staviti jastuk pod koljena, kako bi kičma bila u ispravnom položaju.

Osobe koje hrču, u ovoj poziciji će taj problem dodatno intenzivirati. Ako pripadate onima koji hrču, bolje bi bilo da spavate na boku.