latinica  ћирилица
05/09/2014 |  10:07 | Autor: B92

Euro 2016: Očekivanja i mišljenja selektora

Nakon žrijeba za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2016. godine većina selektora davala je odmjerene izjave i prebacivala ulogu favorita na druge timove.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

Evropsko prvenstvo će se održati u Francuskoj, izvučene su izjednačene grupe i zbog formata takmičenja nema "grupa smrti“.

Na ovom prvenstvu će prvi put učestvovati 24 reprezentacije, tako da se selektori nekih reprezentacija koje nisu među najboljim u evropskom fudbalu poput Finske, Letonije ili Belorusije vide svoju šansu za plasman na Euro.

Selektori najboljih selekcija poput Španije i Italije su se ogradili od uloge favorita i istakli da će im biti potrebna maksimalna posvećenost ne bi li se plasirali na takmičenje najboljih evropskih selekcija.

Visente Del Boske vodi selekciju branioca titule, Španiju, istakao je da se u grupi sa Španijom nalaze timovi čije vrijeme tek dolazi.

"Grupa nije laka kao što se to možda nekima čini. Susrećemo se sa reprezentacijama u naletu koji imaju mlade i jake timove" , rekao je 63-godišnji Del Boske.

Del Boske je takođe izjavio da se nada da će, kada Španija bude igrala u Ukrajini, sve biti u najboljem redu.

"Nadam se da će sve ponovo ličiti na veselje kao prošli put kada smo igrali u Ukrajini" , izjavio je iskusni španski stručnjak.

Čezare Prandeli, selektor Italije, istakao je konkurentnost Hrvata i Bugara, a posebno se osvrnuo na tim Azerbejdžana.

"Hrvatska i Bugarska su potencijalni pobjednici grupe, Norveška ima dobar tim, a Azerbejdžan je ekipa u naletu", rekao je Prandeli, nekadašnji trener Fiorentine.

Niko Kovač je, sa druge strane, prebacio ulogu favorita u Prandelijevo dvorište.

"Zadovoljan sam žrijebom, ali objektivno Italija je favorit u grupi", rekao je Kovač, nekadašnji reprezetativac, a sadašnji selektor Hrvatske.

Engleski selektor Roj Hodžson je na umu imao navijače, a prokomentarisao je i mogućnost da na Evropskom prvenstvu kapiten njegovog tima bude Vejn Runi.

"Runi će sigurno u budućnosti biti kapiten Engleske. Što se žrijeba tiče drago mi je zbog navijača, oni nas prate svuda po svijetu, a sada će imati neke prilično lake destinacije", istakao je Hodžson.

Selektor Nijemaca Јoakim Lev je bio prilično oprezan nakon žrijeba.

"Utakmice protiv Škotske i Irske će biti teške prije svega zbog atmosfere. Poljake dobro poznajemo iz Bundeslige, dok je Gibraltar za nas nepoznanica", rekao je Lev.

Luis Van Gal je bio najsamopouzdaniji selektor poslije žrijeba.

"Istorija kaže da smo uglavnom pobjeđivali ove protivnike. Holandija će se kvalifikovati na Evropsko prvenstvo", uvjeren je Van Gal.

Nekoliko selekcija igra za svoj prvi plasman na Euro, a jedan od najsamopouzdanijih poslije žrijeba bio je selektor Belorusije Georgi Kondratijev.

"Tek očekujte najbolje od nas. Sve osim plasmana na prvenstvo bi bio neuspjeh", izjavio je Kondratijev.

Grupa A djeluje kao najjača grupa, a selektor Češke izjavio je da će borba za plasman biti neizvjesna.

"Island može da bude iznenađenje naše grupe, a Letonija i Kazahstan su ekipe koje nismo željeli da se sastanemo", izjavio je Pavel Vrba.

Njegov kolega na klupi Letonije rekao je da će Letonci dati sve od sebe u kvalifikacijama.

"Daćemo sve od sebe da se plasiramo na Evropsko prvenstvo. Holanđani su sigurno favoriti, oni mogu da pobijede u bilo kom takmičenju", rekao je Marian Pahars.

Republika Irska je u grupi sa Njemačkom i Poljskom, a selektor Iraca Martin O'Nil istakao je da najviše očekuje ostrvski derbi sa Škotima.

"Grupa je teška, najzanimljivije će biti utakmice sa Škotskom. Za nas same, navijače i cijelu državu bi bilo sjajno da se kvalifikujemo za Euro" , rekao je O'Nil.

Selektor Švedske Erik Hamren ulogu favorita u grupi prepustio je Rusima.

"Rusija je favorit, a Austrija ima odličnu selekciju, oni su mlad tim sa puno potencijala. Kvalifikacije će biti veliki izazov", rekao je Hamren.

Finska će biti u izjednačenoj grupi F a selektor ove nordijske reprezentacije smatra da će njegovom timu biti teško da dođe do Francuske.

"Zadovoljan sam žrijebom, ali za nas neće biti lakih utakmica", izjavio je Miko Patalainen.

Poljska je u grupi sa Njemačkom i selektor Adam Navalka je posebno istakao kvalitet Nijemaca.

"Nijemci su favoriti u grupi, ali za nas je najbitnije da vjerujemo u sebe i naporno radimo", rekao je Adam Navalka.

I novi selektor San Marina je imao šta da kaže o žrijebu, Pjaranđelo Mancaroli smatra da San Marino mora da napreduje.

"Da bi napredovao moraš da igraš sa najboljima", rekao je Mancaroli.

Alen Bula, selektor Gibraltara izrazio je oduševljenje što je njegov tim dobio šansu da se takmiči.

"Prošli smo dug put, djelovalo mi je nerealno ali se ostvarilo. Јedna moja želja je uslišena, dobili smo Njemačku", rekao je Bula.

Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Boško Đurovski je na čelu Makedonije, a istakao je da se raduje susretu sa Španijom u Skoplju.

"Španija je favorit u grupi, ali prilika da u Skoplju igramo sa 'Crvenom furijom' je sjajna. Ukrajina ima šansu da bude druga, ali ne bih ni nas otpisao", rekao je Đurovski.

Luk Holc je na klupi Luksemburga, a njegov tim se raduje mečevima sa Njemačkom.

"Dvije utakmice protiv trostrukog šampiona Evrope će sigurno biti posebni za nas", izjavio je Holc.

Selektor Norveške Per Matijas Hegmo je svoju pažnju usmjerio na Hrvate.

"Žrijeb je mogao biti i bolji i lošiji po nas. Hrvatska je jedna od najjačih ekipa iz dugog šešira, biće ovo zanimljiva grupa", rekao je Norvežanin.

Trofejni stručnjak na čelu Rusije Fabio Kapelo bio je kratak i konkretan,

"Mislim da je ovo teška grupa. Austrija, Švedska i Crna Gora su sjajne ekipe", rekao je Kapelo.

Mađari su u naletu, njihove juniorske selekcije sve bolje igraju a selektor seniora Atila Pinter smatra da će se Mađari za prolaz na Euro boriti sa Rumunijom i Finskom.

"Poznajemo Rumune, a Finska ima jako disciplinovan tim, sa njima se sljedećeg mjeseca sastajemo u prijateljskom meču", rekao je Pinter.

Novi selektor Švajcarske Vladimir Petković vjeruje u svoj tim.