latinica  ћирилица
05/09/2014 |  19:04 | Autor: Agencije

Stiže lijek za sve psihičke bolesti

Agencija Ministarstva odbrane SAD DARPA radi na razvoju novih tehnologija za vojsku SAD. S vremenom, dobar dio materijala završi u medicini, kao i novi program "Electrx" koji je lijek za psihičke bolesti.

Stručnjaci Agencije ministarstva odbrane SAD DARPA trenutno rade na posebnom programu "Electrx", koji treba da unapredi medicinu – ubacivanju malih implantanata u ljudski mozak, koji bi potom direktno komunicirali s neurološkim sistemom, piše britanski Telegraf.

Na taj način, bez ikakvih medikamenata ili psiholoških programa mogla bi da se izmjeni struktura mozga i gotovo trenutno izliječe brojne akutne, ali i hronične bolesti, poput depresije, PTSP-a i mnogih drugih.

Program se zove "Electrx", a trenutni subjekti su uglavnom vojnici američke vojske i vojni veterani. Ako se ovaj program pokaže kao uspješan, gotovo je sigurno da će biti korišćen u liječenju psihičkih poremećaja kod civilnog stanovništva.

Stručnjaci smatraju da bi "Electrx" mogao psihijatriju da „preokrene“, a pristup liječenju promijeni iz korijena.

Osim liječenja bolesti, implantanti bi mogli da imaju i drugu namenu, posebno kada je reč o vojsci.

Uključivanjem određenih funkcija, vojnik budućnosti mogao bi da postane snažniji i brži, da ignoriše bol u bilo kom dijelu tijela, pa čak i da ručno upravlja nekim organima (usporavanje ili ubrzanje rada srca, trenutno poboljšanje rada jetre, ili bilo kakvo slično podešavanje).

Implantanti u trenutnoj fazi su veličine karata za igru, a cilj je da se smanje do mikroskopske veličine. Prva testiranja na ljudima očekuju se tokom narednih pet godina.