latinica  ћирилица
06/09/2014 |  14:59 | Autor: Agencije

Јedna dnevno protiv teških bolesti

Plod pomorandže sadrži najveći procenat antioksidanata od svih voćki, poboljšava i stimuliše rad crijeva, snižava nivo lošeg holesterola u krvi, a zadebljanje krvnih sudova smanjuje za trećinu, pa stručnjaci toplo preporučuju njeno konzumiranje.

Ova voćka jača imunitet. Visok sadržaj vitamina C u pomorandžama stimuliše proizvodnju bijelih krvnih zrnaca u organizmu, čime se jača imunološki sistem.

Vitamin C u pomorandžama djeluje i kao antioksidant. Pomorandže, baš kao i ostale vrste citrusnog voća, sadrže D-limonen, za koji je utvrđeno da efikasno sprečava razvoj pojedinih vrsta raka, poput raka kože, dojke, pluća, debelog crijeva i usta.

Јedan od najvažnijih flavonoida koji pomorandže sadrže u izobilju je hesperidin. Istraživanja pokazuju da ovaj flavonoid snižava nivo lošeg holesterola u organizmu. Tako ćete se zaštiti od srčanog udara i ostalih kardiovaskularnih tegoba.

Pomorandže imaju i antiupalna svojstva koja pomažu kod ublažavanja bolova u slučaju artritisa i ukočenosti mišića i zglobova.

Antioksidanti u pomorandži štite kožu od štetnog djelovanja slobodnih radikala, za koje je poznato da ubrzavaju proces starenja kože.

Pomorandže su pune hranjivih vlakana koja stimulišu probavne sokove i sprečavaju zatvor.

Izvrstan su izvor folata i folne kiseline, koji utiču na pravilan razvoj mozga, pa se trudnicama naročito preporučuje konzumiranje jedne pomorandže dnevno.

Baš kao i koži, našim očima takođe prijete oštećenja kako starimo. Pomorandže su bogate hranljivim sastojcima poput vitamina A, vitamina C i kalijuma, koji su odlični za oči. Dakle, ako želite da vaš vid bude dobar, pojedite po jednu pomorandžu svakoga dana.