latinica  ћирилица
08/09/2014 |  11:52 | Autor: MojeZdravlje

Stiže pejsmejker bez baterija

Švajcarski inženjeri, poznati po izradi najpreciznijih satova, okreću se kardiologiji izradom prototipa srčanog elektrostimulatora (pejsmejkera) koji neće raditi na baterije već koristi tehnologiju samonavijajućeg ručnog sata.

Pejsmejkeri, elektrosimulatori koji pomažu u postizanju urednijeg srčanog ritma, spasonosni su za mnoge srčane bolesnike. Međutim, baterije su ograničavajući faktor, jer njihova zamjena iziskuje hiruršku intervenciju.

Adrijan Cuburhen sa Univerziteta u Bernu rješio je tome da doskoči uređajem koji se zasniva na automatskom mehaničkom džepnom satu kog je je 1777. godine izumio švajcarski časovničar Abraham-Lui Perele. Kao što se automatski mehanički sat navija zahvaljujući pokretima zglobove, tako bi i pejsmejker trebalo da proizvodi struju koristeći se pokretima srčanog mišića, a da bi to bilo moguće, prišiven je direktno na pulsirajuće srce.

Zasad su testiranja sprovedena na svinjama, prijavio je u nedjelju Cuburhen na godišnjem skupu Evropskog kardiološkog društva u Barseloni. Životinjska srca uspješno su bila podešena na redovnih 130 otkucaja u minuti.

To je bila studija izvodljivosti. Pokazali smo da je moguće podesiti srčani ritam koristeći se snagom kucanja samog srca, – rekao je Cuburhen.

Ispitivanja su u ranoj fazi i zasad se ne zna kada će početi testiranja na ljudima.