latinica  ћирилица
10/09/2014 |  11:11 | Autor: Agencije

Akrilamid u hrani - potencijalni ubica

U brojnim namirnicama koje se svakodnevno nađu na našim stolovima pronađena je hemikalija koja potencijalno povećava rizik od nastanka raka.
Ilustracija - Foto: ilustracija
IlustracijaFoto: ilustracija

U mnogim namirnicama koje svakodnevno konzumirano pronađena je hemikalija koja povećava rizik od obolijevanja od raka. Radi se o hemikaliji naziva akrilamid, a pronađena je u kafi, čipsu, prženim krompirićima, krekerima pa i u nekim vrstama dječje hrane.

Ovaj opasan spoj nastaje termičkim zagrijavanjem prilikom prženja navedenih namirnica. Njoj su najizloženija djeca zbog niže fizičke mase.

Opasnost akrilamida sada je potvrdila i agencija Evropske unije EFSA ((European Food Safety Authority) koja već predlaže nove zakone kojima će se provoditi nadzor nad prehrambenom industrijom, prenosi Dejli Mejl.

U Velikoj Britaniji proizvođači hrane većmoraju promijenili način obrade hrane kako bi u tom procesu nastajala što manja količina akrilamida.

A zašto je tačno ovaj spoj opasan?

"Akrilamid koji se konzumira oralno apsorbira se iz gastrointestinalnog trakta i distribuira po svim vitalnim organima i tamo se metabolizira. Tako nastaje glicidamid koji je uzročnik genetskih mutacija i tumora koje smo primijetili u istraživanjima nad životinjama", objašnjava dr. Dijan Bedford koja je na čelu EFSA-inog odbora koji će se baviti istraživanjem akrilamida.