latinica  ћирилица
13/09/2014 |  19:37 | Autor: RTRS

Bitka za Francusku - prvi dio

Iza nas su prvi mečevi kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016.

Pojedine reprezentacije imaju dosta razloga za zadovoljstvo na premijeri, dok se pojedine moraju hvatati za glavu i konsolidovati redove žele li u Francusku. Nije bilo većih derbija, osim, možda, duela Švajcaraca i Engleza.

Kao bomba, odjeknuo je rezultat prvog dana, Portugal - Albanija 0:1. Pogodio je Balaj, za radost svoje selekcije i glavobolju Porutalaca, koji su još jednom pokazali da nisu ista ekipa bez Kristijana Ronalda. Kao epilog ovog susreta, Paulo Bento je podnio ostavku na mjestu selektora Portugala. Ruku na srce, Albanija je samo kulminacija serije loših rezultata sada već bivšeg selektora Portugala. Podsjećamo, i sa Ronaldom u timu, Bento nije odveo svoj tim dalje od grupne faze Mundijala u Brazilu.

 

 

Pretjerano uvjerljive nisu bile ni selekcije Danske i Njemačke. Obje reprezentacije ostvarile su tijesne pobjede, sa golom prednosti u mečevima u kojima se od favorita očekivalo puno više. Vrijednu pobjedu ostvarili su Rumuni na gostovanju u Grčkoj.

Prvi dan kvalifikacija donio je i debi reprezentacije Gibraltara. Uz dužno poštovanje, reprezentacija koju čine vatrtogasac, električar, policajac, dostavljač i još poneki "fudbaler", sa dva profesionlna igrača, nije mogla bolje proći od poraza sa Poljacima. Doduše, 7:0 je malo previše.

 

 

Drugi dan donio je derbi meč između Švajcarske i Engleske. Čini se da su fudbaleri "Gordog albiona" ozbiljno shvatili rezultat Švajcarske na proteklom Mundijalu i tijesan poraz od Argentine u osmini finala. Igrači Roja Hodžsona odigrali su ozbiljan meč i sa dva gola Velbeka ostvarili prvu pobjedu.

Probudili su se i Španci, nakon debalka na šampionatu svijeta. Krenuli su silovito i, ukoliko se izuzme očekivano veliki poraz Gibraltara od Poljske, ostvarili najveću pobjedu prvog kola, stradala je Makedonija sa čak 5:1.

U preostalim zanimljivim mečevima Ausutrija i Švedska su podijelile bodove, a Crna Gora upisala pobjedu protiv Moldavije. 

Јoš jedan bombastičan rezultat odjeknuo je u prvom kolu kvalifikacija. Trećeg dana prvog kola kvalifikacionih mečeva, fudbaleri Bosne i Hercegovine poraženi su u Zenici od Kipra sa 2:1! Promašio je Pjanić penal,ali bez obzira, mišljenje je kako je BiH odigrala najgoru utakmicu od kada je sa klupe vodi Safet Sušić. Kritike na račun selektora stigle su sa svih strana, i od navijača, ali i od njegovih izabranika.

Najglasniji je bio Senad Lupić koji je javno prozvao selektora kako nije najbolji tim izveo na teren. Dobio je fubaler odgovor svog selektora kako nema pravo da govori o sastavu, pogotovo jer je bio u dilemi da li da priliku da njemu ili Salihoviću i kako je možda baš tu i pogriješio. Јoš glasniji bili su navijači koji su Fudbalskom savezu BiH uputili pismo koji su posljednju utakmicu BiH nazvali sramotom, te igrače i čelnike saveza za nezalaganje upozorili "žutim kartonom".

Sušić je podmladio reprezentaciju, pa je tako u prvom meču kvalifikacija šansu dao Prciću, Sušiću i Šunjiću. Međutim, pokazalo se da ni oni, ali ni ostali igrači nisu dovoljno ozbiljno shvatili Kiprane. Selekciji BiH tek predstoje izazovi, jer će "raštimana" ekipa za mjesec dana ugostiti odličnu Belgiju.

 

 

Veliko iznenađenje desilo se u Češkoj gdje su Holanđani poraženi sa 2:1 golom u posljednjem minutu meča. Islanđani su "ohladili" Turke i ispratili ih kući sa tri gola u mreži. Hrvati su se mučili sa Maltom do drugog poluvremena, ali na kraju slavili sa 2:0.

 

Rezultati prvog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2014:

Grupa A

Češka - Holandija 2:1
Kazastan - Latvija 0:0
Island - Turska 3:0

1. Češka 1 3
2. Island 1 3
3. Kazastan 1 1
4. Latvija 1 1
5. Holandija 1 0
6. Turska 1 0

 

Grupa B

Andora - Vels 1:2
Bosna i Hercegovina - Kipar 1:2

1. Kipar 1 3
2. Vels 1 3
3. Andora 1 0
4. Bosna i Hercegovina 1 0
5. Belgija 0 0
6. Izrael 0 0

 

Grupa C

Luksemburg - Bjelorusija 1:1
Španija - Makedonija 5:1
Ukrajina - Slovačka 0:1

1. Slovačka 1 3
2. Španija 1 3
3. Bjelorusija 1 1
4. Luksemburg 1 1
5. Makedonija 1 0
6. Ukrajina 1 0

 

Grupa D

Gruzija - Republika Irska 1:2
Njemačka - Škotska 2:1
Gibraltar - Poljska 0:7

1. Njemačka 1 3
2. Poljska 1 3
3. Republika Irska 1 3
4. Gruzija 1 0
5. Gibraltar 1 0
6. Škotska 1 0

 

Grupa E

Estonija - Slovenija 1:0
San Marino - Litvanija 0:2
Švajcarska - Engleska 0:2

1. Engleska 1 3
2. Estonija 1 3
3. Litvanija 1 3
4. San Marino 1 0
5. Slovenija 1 0
6. Švajcarska 1 0


Grupa F

Mađarska - Sjeverna Irska 1:2
Farska Ostrva - Finska 1:3
Grčka - Rumunija 0:1

1. Finska 1 3
2. Sjeverna Irska 1 3
3. Rumunija 1 3
4. Farska OStrva 1 0
5. Grčka 1 0
6. Mađarska 1 0

 

Grupa G

Rusija - Lihtenštajn 4:0
Austrija - Švedska 1:1
Crna Gora - Moldavija 2:0


1. Crna Gora 1 3
2. Rusija 1 3
3. Austrija 1 1
4. Švedska 1 1
5. Lihtenštajn 1 0
6. Moldavija 1 0

 

Grupa H

Azerbejdžan - Bugarska 1:2
Hrvatska - Malta 2:0
Norveška - Italija 0:2


1. Bugarska 1 3
2. Hrvatska 1 3
3. Italija 1 3
4. Azerbejdžan 1 0
5. Malta 1 0
6. Norveška 1 0

 

Grupa I

Danska - Јermenija 2:1
Porugal - Albanija 0:1


1. Albanija 1 3
2. Danska 1 3
3. Јermenija 1 0
4. Portugal 1 0
5. Srbija 0 0

 

Remi Advokata kao uvod u kvalifikacije

Srbija ulazi u kvalifikacije za Evropsko prvenstvo sa novim selektorom. Po preuzimanju tima, Dik Advokat, uveo je i prve promjene u radu sa reprezentacijom Srbije. Fudbaleri na treninzima reprezentacije neće više spavati u Staroj Pazovi, nego u Hajatu. Selektor je mišljenja kako je igračima preko glave boravka u trening centrima i želi im promijeniti ambijent. Za vrijeme dok bude na kormulu "orlova" Advokat neće živjeti u Srbiji, nego će vraćati kući i ponovo dolaziti za vrijeme treninga i odrigravanja mečeva kvalifikacionog ciklusa.

Reprezentacija Srbije, koja se nalazi u grupi I kvalifikacija za Euro 2016, zajedno sa Porugalom i Danskom, bila je slobodna u prvom kolu i odigrala je prijateljski meč sa Francuskom. Ovaj meč bio je debi Dika Advokata na klupi "orlova". Prijateljski meč na stadionu Partizana završio je prijateljski, 1:1, a utisak je da je Srbija odigrala jednu bezidejnu utakmicu u kojoj je još jednom isplivao problem napadača. Osim pokušaja iz prekida, i naravno, gola Kolarova, Srbi nisu napravili ozbiljne prilike.

 

 

Pored svega toga, pojavila su se nagađanja o nezadovoljstvu Holanđanina ponašanjem pojedinih igrača na treninzima. Prije svih to se odnosilo na napadača Aleksandra Mitrovića, koji zbog toga i nije počeo u prvoj postavi. U međuvremenu, pojavila se vijest da se Bojan Krkić predomislio u vezi sa nastupom za Srbiju.

 

 

Podsjećamo, kada je Srbija pokušala da nagovori Krkića da igra za "orlove", on nije htio ni da čuje. Igrao je u Barseloni i nadao se ozbiljnoj ulozi u timu “Crvene furije“. Bio je i najmlađi debitant u dresu Španije kada je zaigrao protiv Francuske 2008. godine. Međutim, šest godina kasnije od dresa Barselone stigao je do engleskog Stouka, a od reprezentacije Španije je predaleko. Kako pišu beogradski mediji, Krkić želi da nastupi za Srbiju već na početku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj. On želi razgovor sa Advokatom i čeka poziv nekog iz srpskog saveza. Navodno i njegov otac već uveliko radi na pripremanju neophodne dokumentacije.

 

 

Na stadionima vrijeme stalo

Realizacija u napadu nije jedini problem za Srbiju. Problema ima i na drugoj strani. Francuzi, koji su sa ovacijama ispraćeni sa stadiona crno-bijelih, zahvalili su se publici na toplom dočeku, ali u izjavama ukazali na problem koji čelnici FSS moraju da rješavaju što prije. Prema riječima Benzeme teren stadiona u Humskoj bio je jako loš i tešak za igru. Na isti problem ukazao je i selektor “orlova“ koji je za stadion ЈNA izjavio da ima dobro osvjetljenje,ali da je teren nikakav i kako se mora mijenjati.

 

 

Postavlja se pitanje, zašto ne ugostiti reprezentaciju na Marakani? Zato što stadion crveno-bijelih ima problema sa rasvjetom.

Naime, u izveštajima koje su pravila zvanična lica UEFA davno je skrenuta pažnja da su reflektori na stadionu Crvene zvezde prilično trošni, da proizvode osvjetljenje od 800 do 900 luksa, dok je minimum 1.400 luksa pa naviše.

Podsjećamo, reflektori na Marakani su podignuti još 1971. godine, i danas neke sijalice ne rade, pa je svjetlo još manje jačine nego što je predviđeno.

Čini se kako su kritike urodile plodom, pa su čelnici kluba iz Humske izjavili su kako će travnjak stadiona ЈNA biti zamijenjen, i to "po ubrzanom tempu", poslije utakmice Partizana i Totenhema u Ligi Evrope. 

Svoj prvi meč u kvalifikacijama, Srbija će odigrati 11. oktobra na gostovanju u Јermeniji, a da li će 14.oktobra dočekati Albaniju na "zadovoljavajućem" terenu, ostaje da se vidi.

 

PRIPREMIO: BOЈAN MIČIĆ