latinica  ћирилица
17/09/2014 |  10:23 | Autor: B92

Zašto ne treba da dijelite peškir ni s kim?

Sportisti koji dijele peškir, brijač ili sapun sa svojim kolegama iz tima, pod rizikom su da dobiju potencijalno fatalnu infekciju kože.
Peškir - Foto: flickr.com
PeškirFoto: flickr.com

Infekcija, koja najčešće uzrokuje čireve i apscese, lako se prenosi u svlačionicama, zaključak je istrage američkog ragbi kluba.

Bolest kože se zove PVL-MSSA i u pitanju je soj bakterije "Staphyloccocus aureus" poznatije kao Meticilin rezistentni stafilokokus aureus koja proizvodi citotoksin.

Istraživači kažu da se ova najaktivnija infekcija manifestuje ponavljajućim čirevima i apscesima koji mogu dovesti do odumiranja odnosno nekroze tkiva što predstavlja ozbiljnu opasnost.

U ragbiju ove infekcije su česte ali i u rvanju i drugim kontaktnim sportovima koji uključuje i vještačka trava koja iritira kožu što dozvoljava bakterijama da se umnožavaju po tijelu.

"Ova infekcija se lako širi po drugim djelovima tijela pa i organima - može da se proširi na pluća u vidu nekrotizirajućeg pneumonitisa što praktično znači da ubija tkiva u plućima i može da se završi fatalno", kaže dr Depti Kumar, a prenosi Dejli mejl.