latinica  ћирилица
23/09/2014 |  12:46 | Autor: Agencije

Cvekla - čistač organizma

Rezultati medicinskih istraživanja pokazuju da konzumiranje cvekle čisti jetru, organizam od toksina i drugih „otpada“, otklanja opstipaciju i druge probleme sa crijevima, ali i da sprečava razvoj malignih tumora. Ovo povrće sadrži najširu lepezu minerala i vitamina, među kojima i izuzetno rijedak B12.

Za cveklu kažu da je u stanju da popravi većinu toga što je u organizmu pokvareno, piše portal Dnevno.hr.

Smatra se najkorisnijom i najljekovitijom povrtarskom kulturom koja sadrži najširu lepezu vitamina i minerala, izuzetno je bogata bjelančevinama, mastima i ugljenim hidratima i, što je važno, lako se vari.

Od minerala sadrži gotovo sve - kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, fluor, mangan, bakar, jod, sumpor, litijum, stroncijum, brom. Od vitamina najprisutniji su vitamin B1, B2, C, kao i izuzetno rijedak vitamin u biljnim namirnicama, B12.

Crvena boja cvekle potiče od antocijana koji utiče na obnavljanje krvi, dok biljka u cjelini ima antikancerogeno dejstvo.

Osim toga, potvrđena je i njena ljekovitost u slučajevima demineralizacije kostiju i zuba.


Prisustvo joda čini je dragocijenim lijekom protiv ateroskleroze i procesa starenja.

Osnovu višestruke ljekovitosti ove biljke čine sastojci betanin i betain koji podstiču razmjenu materija, regulišu krvni pritisak, smanjuju holesterol, održavaju krvne sudove u dobrom stanju, podstiču rad jetre.

Cvekla je izuzetno korisna u liječenju malokrvnosti kod djece i mladih osoba, jer sadrži visok procenat gvožđa.

Povoljno djeluje i na rad crijeva i njihovu peristaltiku (pokretljivost), jer sadrži celulozu i pektin u izobilju. Međutim, da bi se zadovoljile dnevne potrebe organizma za dragocijenim vlaknima treba pojesti pet cvekli srednje veličine.

Cvekla je djelotvorna i kod najtežih oboljenja, međutim kuvanjem gubi svoju ljekovitost pa je najbolje piti sok od prijesne cvekle.