latinica  ћирилица
24/09/2014 |  12:30 | Autor: Agencije

Da li ste alergični na kikiriki?

Ukoliko jedete pečeni kikiriki, imate znatno veće šanse da pokrenete alergijsku reakciju nego što je to slučaj sa sirovim kikirikijem, tvrdi se u najnovijoj studiji Univerziteta Oksford, prenosi Bi-Bi-Si.

Naučnici tvrde da hemijske promjene koje izazivaju suvi procesi pečenja mogu izazvati alergijske reakcije.

Međutim, potrebno je još naučnog rada prije nego što bi naučnici predložili svima da se okrenu sirovom kikirikuju, tvrde istraživači u radu objavljenom u “Žurnalu alergijske i kliničke imunologije“.

Naučnici su tokom istraživanja koristili miševe koji su preko kože ili u ishrani bili izloženi proteinima kikirikija.

Životinje koje su dobile uzorke suvo pečenog kikirikija imale su znatno jači imuni odgovor – u pitanju je način na koji se tijelo bori s njemu nepoznatim organizmima, od miševa koji su dobili sirovi kikiriki.

Kod ljudi, ova reakcija može biti različita. Neke mogu biti blage i izazvati osipe, dok druge mogu biti krajnje opasne, jer izazivaju naticanje usta i probleme s disanjem.

Naučnici smatraju da su za ovakvu reakciju odgovorne visoke temperature pečenja koje izazivaju hemijske promjene, koje potom dovode do alergijskih reakcija.

Istraživači takođe vjeruju da ovi rezultati objašnjavaju i znatno manji broj osoba koje pate od alergija u Aziji, gdje se više jede kuvani, svježi ili prženi kikiriki.