latinica  ћирилица
25/09/2014 |  20:02 | Autor: Agencije

Brazil se "dobrim" komarcima bori protiv denga groznice

Brazilski istraživači u Riju pustili su na hiljade komaraca zaraženih bakterijom koja blokira denga groznicu, piše Bi-Bi-Si.
Komarac - Foto: ilustracija
KomaracFoto: ilustracija

Istraživači se nadaju da će se ovi komarci umnožiti i postati većina, što će dovesti i do smanjenja oboljelih od ove bolesti. Inicijativa puštanja komaraca je dio programa koji se takođe odvija u Australiji, Vijetnamu i Indoneziji.

Međućelijska bakterija, "wolbachia", koju nose komarci ne može biti prenesena na ljude.

“Naš tim je pravio nedjeljne posjete u četiri četvrti u Riju koje su bile na našoj meti. Komarci su analizirani nakon njihovog hvatanja specijalnim zamkama“, izjavio je Lućiano Moreira sa Istraživačkog instituta Fiokruz u Brazilu. Svakog mjeseca biće oslobođeno 10.000 komaraca, a projekat će trajati ukupno 4 mjeseca.

"Wolbachia" se nalazi u 60 odsto insekata i ponaša se kao vakcina kada je u pitanju komarac koji nosi denge virus i sprečava njegovo dalje množenje u tijelu. Ukoliko su ženka i mužijak komarca zaraženi ovom bakterijom, ili samo ženka, buduća generacija komaraca će je takođe imati.

Naučnici se nadaju da će komarci sa ovom bakterijom postati predominantni bez potrebe da oni izbacuju nove grupe zaraženih insekata.