latinica  ћирилица
02/10/2014 |  11:12 | Autor: TANЈUG

SZO: Od ebole umrlo više od 3.000 ljudi

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je juče da je broj zaraženih smrtonosnom ebolom premašio 6.000 a da je do sada u zapadnoj Africi od te bolesti umrlo više od 3.000.
Ilustracija - Foto: AP
IlustracijaFoto: AP

U pet afričkih zemalja do sada je od tog oblika hemoragične groznice umrla 3.091 osoba a inficirano je 6.574, prenosi Frans pres.

S druge strane, Fond UN za djecu (UNICEF) saopštio je da je zbog smrtonosne groznice 3.700 djece ostalo bez jednog ili oba roditelja, a da rođaci odbijaju da se pobrinu za siročad u strahu da se i sami ne zaraze virusom.

"Toj djeci hitno je potrebno posvetiti pažnju i pružiti im podršku, mnogi od njih sada se osjećaju neželjeno i odbačeno", rekao je regionalni direktor UNICEF-a za zapadnu i centralnu Afriku Manuel Fonten, prenosi Rojters.

Prema riječima eksperata, sada je glavni zadatak da se zaustavi prenošenje virusa i osigura liječenje oboljelih.

Rojters prenosi izjave američkih i afričkih zdravstvenih zvaničnika da su uspjeli napori za suzbijanje ebole u Nigeriji i Senegalu, a da nastavlja širenje virusa u najteže pogođenim zemljama - Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu.

U Nigeriji nije zabilježen od 31. avgusta nijedan slučaj ebole što, prema jednom od tri izvještaja američkog Centra za kontrolu i prevenciju širenja zaraza, sugeriše da je "epidemija ebole u Nigeriji možda suzbijena".

U Senegalu se jedan oboljeli oporavio nakon što je 29. avgusta potvrđeno da je taj 21-godišnjak inficiran.

Zdravstveni radnici Senegala registrovali su ukupno 67 osoba koje su bile u kontaktu s njim, i poslije 21-dnevnog nadzora, utvrđeno je da nisu inficirani, pacijent se oporavio i pušten je 19. septembra, navodi Rojters.