latinica  ћирилица
08/10/2014 |  21:35 | Autor: Agencije

Tepanje partneru nas vraća u djetinjstvo

Kada smo zaljubljeni ništa nas ne čini srećnijim i sigurnijim nego osjećaj da su naše intenzivne i pomalo opsesivne emocije uzvraćene istom mjerom, među koje spada i tepanje.
Djetinjstvo - Foto: Screenshot
DjetinjstvoFoto: Screenshot

Tepanje može ljudima sa strane da se čini prilično otrcano, ali postoji naučno objašnjenje tepanja i sličnog ponašanja, a njegova je osnova neurohemijske prirode i povezuje se s prvim osjećajima zadovoljstva i ispunjenja koje smo imali još u ranom djetinjstvu, piše sajt Sajkolodži tudej, prenosi Tanjug.

Nauka to objašnjava tako da se tepanjem i dječjim govorom osoba nesvjesno vraća u djetinjstvo, djelimično zato što je romantična veza biohemijski strukturirana na isti način kao i naši prvi doživljaj ljubavi još u ranom djetinjstvu, odnosno ljubav koju smo dobijali od naših roditelja.

Isti neurotransmiteri u mozgu su aktivni u oba scenarija, a za takve emocije odgovorna su tri hormona: dopamin, fenilatilamin i oksitocin.

Dopamin je hormon koji u mozgu aktivira centar za nagrađivanje i zato, baš kao što to rade majka i dijete, parovi žele da provedu što više vremena zajedno.

Takođe, lučenje dopamina u ovakvim situacijama daje nam pozitivne osjećaje zadovoljstva, uzbuđenja, ushićenja, energiju i pojačan fokus i pažnju.

Fenilatilamin je odgovoran za fizičku ljubav među partnerima, a riječ je o „hemikaliji ljubavi“ koja kod parova indukuje iste euforične osjećaje koje majka i dijete imaju jedno prema drugom.

Oksitocin nazivaju i „ljubavnim ljepkom“, hormonom koji spaja i čini da se osjećamo zaštićenim, sigurnim i dijelimo duboka intimna osjećanja sa nekom osobom.

Na početku života luči se tokom dojenja i razmjene fizičke nježnosti između djece i roditelja, poput ljubljenja i grljenja, a kada su majka i dijete razdvojeni, oboje mogu da osjete snažnu čežnju jedno za drugim, kao i partneri u ljubavnim vezama.

U ljubavnim vezama oksitocin se luči za vrijeme orgazma.

U djetinjstvu, objašnjavaju psiholozi, imamo univerzalnu potrebu da budemo bezuslovno prihvaćeni, a upravo su ljubavne veze relacije u kojima tražimo ponovnu potvrdu takvog stanja i identiteta ličnosti koju će neko voljeti bezrezervno i prihvatati je bez ikakve kritike.

Psiholozi objašnjavaju da u vezi težimo ka tome da se ponovo osjećamo voljeno i prihvaćeno kao nikada ranije, odnosno kao nikada poslije djetinjstva. I ovo se, dodaju psiholozi, ne odnosi samo na trenutni osjećaj, nego i na strah od toga da ćemo biti ostavljeni i napušteni, što je najveća noćna mora svakog djeteta.

Dakle, tepanje i dječji govor mogu zvučati spontano, ali na jednom dubljem, podsvjesnom nivou, riječ je o nesvjesnoj strategiji da osobu kojoj tepamo „ubjedimo“ u iste one emocije koje imamo prema njoj, tražeći potvrdu i odobravanje.