latinica  ћирилица
09/10/2014 |  16:33 | Autor: TANЈUG

Srbija na 13. mestu po broju samoubistava

Po broju samoubistava, Srbija je na 13. mjestu u svijetu. Јedan od najčešćih problema što ni okruženje ni institucije ne uzimaju za ozbiljno neke naznake da pojedinac ima psihičke probleme.

Psihički poremećaji, depresija i zloupotreba psihoaktivnih supstanci, uzroci su u više od 90 odsto slučajeva samoubistava, tvrde stručnjaci uoči Dana mentalnog zdravlja, 10. oktobra.

U Srbiji, u kojoj se ubije 19 na 100.000 ljudi u godinu dana, jedan od najčešćih problema u vezi sa psihičkim poremećajima i bolestima, je što ni okruženje ni institucije ne uzimaju, u startu, za ozbiljno neke naznake da pojedinac ima psihičke probleme.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu od neke vrste psihičkog poremećaja trenutno boluje oko 450 miliona ljudi, a svaka četvrta osoba će tokom života doživjeti neki psihički poremećaj ili poremećaj ponašanja.

Povodom Dana mentalnog zdravlja, Udruženje za podršku ljudima sa psihičkim poremećajima "Herc" će sutra, u 12 sati, zajedno sa udruženjima Karitas, Naša kuća, Videa i Duša, postaviti štandove na beogradskom Trgu Nikole Pašića.

Tom prilikom će se dijeliti promotivni materjal i edukativne brošure, a dizajneri "Fijuk" laboratorije i korisnici usluga udruženja će od 15 do 18 sati, tehnikom sito štampe, štampati majice sa sloganom kampanje.

Udruženje "Herc" postoji od 2009. godine kao jedino udruženje koje je posvećeno osobama sa nervnim poremećajima.

Kroz grupe samopomoći, različite psihološke radionice za lični razvoj i savetovališta, to udruženje pruža besplatne usluge svim korisnicima koji osete potrebu za tu vrstu rada na sebi.

Usluge "Herca" su prvenstveno usmjerene na edukaciju i pružanje podrške, što predstavlja neizostavni deo efikasnog tretmana osoba sa psihičkim tegobama.

Drugi aspekt aktivnosti odnosi se na preventivu psihičkih poremećaja i podrazumeva edukovanje zdravih osoba u smislu razvijanja ličnih kapaciteta u očuvanju psihičkog zdravlja i rad s ciljem blagovremenog prepoznavanja i odgovarajućeg reagovanja u slučaju pojave prvih simptoma poremećaja iz grupe neuroza.

Svjetski dan mentalnog zdravlja se obeležava svakog 10. oktobra od 1992. godine na inicijativu Svjetske federacije za mentalno zdravlje u više od stotinu zemalja širom svijeta radi podizanja svijesti javnosti o problemima psihičkog zdravlja.