latinica  ћирилица
16/10/2014 |  09:36 | Autor: RTRS

Zašto žene žive duže od muškaraca?

Opšte je poznato da žene žive duže od muškaraca, ali da li znate zašto je to tako?

Mi vam predstavljamo nekoliko razloga za to:

Žene su snažnije i u fetalnom dobu

Istraživanja pokazuju da djevojčice pokazuju veću snagu još u majčinoj utrobi. Otpornije su na infekcije, brže se fizički razvijaju i snažnije su.

Manje se izlažu riziku

Treći po redu uzročnik smrti muškaraca su povrede u raznim nesrećama. Za razliku od žena, muškarci se upuštaju u riskantnije situacije koje mogu dovesti do povreda ili čak smrti. Glavni krivac za takvo ponašanje je prednji dio mozga, zadužen za odgovornost i procjenu rizika, a on se kod muškaraca razvija sporije nego kod žena.

Otpornije su na srčane bolesti

Srčane bolesti su vodeći uzrok smrti i muškaraca i žena, ali kod muškaraca se javljaju u ranijoj životnoj dobi – već u tridesetim. Kod žena se pojavljuju kasnije i to za čitavu deceniju, jer ih na neki način štiti menstrualni ciklus. Naime, srčane bolesti nisu im tolika prijetnja sve do menopauze.

Imaju bolji društveni život

Muškarci možda imaju više prijatelja, ali ženska prijateljstva su mnogo snažnija. To znači da su žene u svojim odnosima s prijateljicama i prijateljima otvorenije i znaju da dijele i dobro i zlo. Muškarci pak najčešće sve “drže u sebi“, a to se na poslijetku odražava na njihovo zdravlje.

Više se brinu za svoje zdravlje

Žene češće posjećuju ljekara od muškaraca. Istraživanja pokazuju da su bolje i u prevenciji. Za razliku od muškaraca, mnogo ranije shvate da je vrijeme da promjene životnih navika ako žele da budu zdrave. Osim toga, češće odlaze na sistematske preglede. Sve to utiče na njihovu dugovječnost i bolje zdravlje.