latinica  ћирилица
19/10/2014 |  17:45 | Autor: Agencije

Zašto nokte ne treba svakodnevno sjeći?

Svakodnevno sječenje noktiju može dovesti do ozbiljnih problema, kažu naučnici Univerziteta u Notingemu.
Nokti - Foto: flickr.com
NoktiFoto: flickr.com

Oni su napravili set jednačina kako bi utvrdili fizičke zakone rasta noktiju i koristili ih kako bi pokušali da odgonetnu uzroke najčešćih problema sa noktima.

“Nevjerovatno je šta su ljudi sve spremni da urade da bi im nokti izgledali lijepo“, kaže glavni istraživač Siril Rauč.

Prema istraživanju objavljenom u žurnalu "Physical Biology", redovno sječenje noktiju može poremetiti ravnotežu u rastu nokta. Tokom vremena, nokat može početi da mijenja oblik, što za posljedicu može imati i mnogo gore probleme.

“Osobe koje svakodnevno sijeku nokte, ili ih oblikuju tako da budu zaobljeni na uglovima su u najvećem riziku“, kaže Rauč.

Drugim riječima, trebalo bi da pojednostavite vašu njegu noktiju i imate što jednostavniji oblik, kako bi nokti pravilno rasli.

Istraživači su osmislili jednačinu koja u obzir uzima sile koje omogućavaju noktu da raste.

Kada su te sile van ravnoteže, ili kada nokat raste prebrzo ili presporo, cijeli nokat trpi i počinje da mijenja oblik. Iako fizički stres zavisi i od godina i promjena u metabolizmu, loš manikir i pedikir su glavni krivci za poremećaje.

Najveće probleme izazivaju nokti koji imaju veliku površinu i ravnu ivicu, što objašnjava zašto najčešće urasta nokat sa palca na stopalima.