latinica  ћирилица
20/10/2014 |  10:37 | Autor: SRNA

Smanjiti faktore rizika za nastanak bolesti

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske u saradnji sa nadležnim zdravstvenim ustanovama priprema nove smjernice za otkrivanje i redukciju rizičnih faktora za nastanak kardiovaskularnih, malignih i šećerne bolesti.

Na ovaj način, kako ističu u resornom ministarstvu, uticaće se na smanjivanje smrtnosti i obolijevanja od ovih hroničnih nezaraznih bolesti.

"U zdravstvenom sistemu će se trošiti manje finansijskih i drugih resursa za liječenje oboljelih, budući da je riječ o hroničnim bolestima koje traju dugo i imaju za posljedicu razne vrste onesposobljenja", rečeno je u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Iz resornog ministarstva ističu da će novi program prevencije masovnih nezaraznih bolesti u odnosu na postojeći, koji je na snazi od 2005. godine, obuhvatiti najnovije smjernice u smislu otkrivanja, praćenja i redukcije rizičnih faktora, kao i rano otkrivanje bolesti.

Osim najnovijih smjernica, biće unaprijeđen i dio koji se odnosi na monitoring i evaluaciju svih aktivnosti obuhvaćenih programom.

U procesu izrade novog programa prevencije masovnih nezaraznih bolesti biće potrebno sve vodiče i smjernice prilagoditi najnovijim saznanjima u medicini i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

Iz resornog ministarstva navode da je potrebno uzeti u obzir rezultate istraživanja zdravlja stanovništva Republike Srpske, koje je provedeno 2010. godine, te se tokom konsultacija saglasiti o zdravstvenim prioritetima koji će biti obuhvaćeni novim programom.

Prema podacima nadležnih zdravstvenih ustanova, u Srpskoj je posljednjih godina evidentiran porast broja oboljelih od kardiovaskularnih, ali i malignih bolesti.

Broj oboljelih od šećerne bolesti procjenjuje se na 60.000.

Kao faktori rizika za nastanak ovih oboljenja, između ostalog, navode se i način života i izloženost stresu, pušenje, nepravilna ishrana, te nedostatak fizičke aktivnosti.