latinica  ћирилица
22/10/2014 |  12:36 | Autor: Agencije

Kako se razbuditi bez kofeina

Ako ste zavisnik o kofeinu, onda vam je nezamislivo da dan započnete bez šoljice dobre kafe.

Iako možda nema ničeg boljeg nego probuditi se uz šoljicu mirisne kafe, zbog negativnih simptoma kofeina možda ste u potrazi za buđenjem na zdraviji način.

Naime, prema istraživanju klinike Mayo, više od četiri šoljice kafe dnevno može uzrokovati negativne simptome poput nesanice i ubrzanog rada srca. Iz tog razloga odabir kofeina da vas drži budnim možda i nije najzdraviji izbor.

U nastavku vam otkrivamo nekoliko načina kako da se ujutro, ali i tokom dana kada vas uhvati umor, razbudite bez doze kofeina.

Provodite što više vremena na svježem vazduhu

Јedan od najboljih načina da se razbudite bez kofeina je da svoje tijelo izložite prirodnoj sunčevoj svjetlosti. Čim vas uhvati umor tokom dana, izađite na svjež vazduh i duboko udahnite nekoliko puta ili još bolje – prošetajte. To će pomoći vašem tijelu da se brzo razbudi. Isto tako, zavjese u spavaćoj sobi ostavite otvorene tokom noći, kako bi vas ujutro mogla probuditi sunčeva svjetlost.

Probudite se uz dobar ritam

Znate onaj osjećaj kad čujete neku od svojih omiljenih pjesama koje vas jednostavno u trenutku oraspolože i tjeraju na ples? Pobrinite se da neka od tih pjesama postane vaš alarm za buđenje. Na taj način ćete se brzo razbuditi i doslovno iskočiti iz kreveta.

Probudite svoj mozak

Da biste se razbudili, najprije morate probuditi svoj mozak. To ćete postići igranjem neke mozgalice poput sudokua ili neke dobre zagonetke.

Provjetrite prostoriju

Ako želite da se osjećate budno, prostorija u kojoj provodite svoje radno vrijeme ne bi trebalo da bude pretopla. Stoga redovno provjetravajte prostoriju na nekoliko minuta kako bi ušao svjež vazduh. Naime, u toplim prostorijama umor nas mnogo lakše savladava pa se zbog toga i osjećamo pospano. Temperatura prostorije u kojoj radite neka bude što manja.

Izbjegavajte ugljene hidrate

Hrana bogata ugljenim hidratima i šećerom nije pretjerano dobra za zdravlje jer uzrokuje velike oscilacije u nivou energije. Da biste to izbjegli, za doručak birajte namirnice bogate proteinima.

Odmorite oči

Ako radite za računarom, onda vas sigurno često hvata umor tokom radnog vremena. Naime, neprestano gledanje u ekran umara i mozak i oči pa je potrebno pružiti im odmor. Napravite pauzu i pomjerite se od računara na nekoliko minuta.

Činite nešto što vas usrećuje

Hormoni sreće, odnosno endorfini razubuđuju vaš mozak pa tokom radnog vremena odvojite nekoliko trenutaka i radite ono što vas usrećuje. Bilo da je riječ o telefonskom razgovoru s dragom osobom, dopisivanju s prijateljicom ili pak gledanju zabavnih fotografija, pronađite aktivnost koja će vas razveseliti i probuditi vaš um.

Uprkos pretrpanom rasporedu i mnoštvu obaveza koje svakodnevno imate, nemojte zanemarivati sebe i svoje zdravlje. Pobrinite se da se svaki dan dovoljno naspavate kako biste mogli normalno da funkcionišete jer nekoliko šoljica kafe definitivno nije rješenje za preživljavanje radnog vremena.