latinica  ћирилица
24/10/2014 |  11:58 | Autor: Agencije

Šta svaka žena mora da zna o menopauzi

Žene se obično najteže nose s dva glavna simptoma menopauze, žestokim valunzima i poremećajem sna.

Poznato je da se nivo melatonina s godinama smanjuje, što može dovesti do slabijeg kvaliteta sna i depresije. Drugi su česti simptomi menopauze umor, bolni mišići ili gubitak pamćenja.

Prosjek ulaska u menopauzu je oko pedeset i jedna godina života pa može ići sve do šezdesetih, ali nerijetko se simptomi i promjene provlače kroz život žena već i početkom četrdesetih.

Po pojavi simptoma i tih ozbiljnih promijena, mnoge žene ne mogu svakodnevno funkcionisati i izvršavati sve svoje obaveze. Mnoga su istraživanja pokazala kako je petina žena tražila nekoliko slobodnih dana na poslu nakon prvih otkrivenih znakova menopauze, a jedna od 50 žena čak uzima bolovanje na duže razdoblje.

U studiji klinike “Nuffield Health“ sa 3.275 žena, pola ih je priznalo da su depresivne, a više od trećine bori se s anksioznošću. Dodatni je problem to što mnogo žena, ali ni njihovi ginekolozi, ne prepoznaju da se radi o simptomima menopauze.

Doktorka i specijalista za stanje menopauze Eni Evans ističe kako se ovo razdoblje prečesto etiketira kao životna činjenica i da ni ljekari nisu svjesni toga koliko ozbiljan učinak može imati na svakodnevni život kod žena.

Studija je takođe otkrila da je samo petina žena kod svojih ginekologa dobila hormonalnu terapiju kako bi se lakše nosile s promjenama koje menopauza donosi, uprkos tome što su istraživanja potvrdila da ti lijekovi pomažu očuvanju srca i kostiju.

Ulaskom u menopauzu nužno je promijeniti način života, smatraju svi stručnjaci. Kako biste očuvali svoje zdravlje, važno je paziti na redovnu tjelesnu aktivnost i kvalitetnu zdravu ishranu. To se najviše odnosi na bolesti poput demencije, osteoporoze, bolesti srca i dijabetes, najčešće posljedice ulaska u menopauzu i nebrige o zdravlju.

Internacionalno udruženje za menopauzu, zbog svih navedenih razloga, takođe podstiče žene na uzimanje hormonske terapije, iako su se godinama vodile mnogobrojne debate o tome da li je u pitanju zdrava opcija.

Američka studija iz 2002. podigla je mnogo prašine nakon što su neki učinci tih lijekova povezani s karcinomom, ali nakon toga su druge studije ipak samo potvrđivale da je mnogo više koristi nego štete.

Na njujorškom Univerzitetu Kolumbija udruženje je takođe sprovelo studiju u kojoj se pokazalo da su kardiovaskularni problemi ili osteoporoza posljedica lošeg načina života po ulasku u menopauzu.

“Menopauza je prilika svake žene da preispita svoj životni stil, jer male promjene mogu imati velik učinak. Јedite zdravije i više se krećite i svakako pripazite na poroke poput alkohola“, rekao je vođa te studije Rodžer Lobo i zajedno s drugim stručnjacima preporučuje vježbanje mozga čitanjem ili rješavanjem zagonetki, što je vrlo korisno u borbi protiv demencije.