latinica  ћирилица
29/10/2014 |  20:49 | Autor: BETA

Pacijent s vještačkim srcem se odlično osjeća

Pacijent kome je prije skoro tri mjeseca ugrađeno vještačko srce u francuskom gradu Nantu, odlično se osjeća i može sam da se kreće i čak vozi sobni bicikl, prenosi danas francuska štampa.

Francuski kardiolog Alen Karpantije izjavio je da je pacijent star oko 70 godina, operisan u univerzitetskoj bolnici u Nantu 5. avgusta, već izašao iz bolnice.

"Izašao je kao i svi obični pacijenti", rekao je Karpantije i dodao da se ime pacijenta drži u tajnosti pošto je to sam tražio, ne želeći pažnju medija. Kardiolog je rekao da je pacijent samostalan, sam održava higijenu, kreće se sam i čak vozi sobni bicikl. To je drugi pacijent s ugrađenim vještačkim srcem francuske laboratorije Karma.

Ugrađeno drugo vještačko srce

Prvi pacijent, 76-godišnji Klod Dani, umro je 74 dana poslije operacije, što je, prema ljekarskim procjenama, dvostruko više od predviđenih 30 dana za prvu operaciju takve vrste.

Dani se dobrovoljno prijavio za operaciju, potpuno svjestan mogućeg fatalnog ishoda, navela je laboratorija. Laboratorija Karma trenutno sprovodi klinička ispitivanja na četiri pacijenta i nedavno je saopštila da vještačko srce ne može u potpunosti da zamjeni transplantacije srca već će se ugrađivati zbog nedostatka srca za presađivanje i onim pacijentima koji ne podnose transplantacije.

Proteza je teška 900 grama, teža od pravog srca, koje je teško 300 grama. Vještačko srce će koštati 160.000 evra, koliko košta i presađivanje pravog srca s veoma dugim post-operativnim tokom.