latinica  ћирилица
30/10/2014 |  16:24 | Autor: RTRS

Epidemija malih boginja u Bijeljini i Doboju

Epidemija morbila, odnosno malih boginja ili krzamaka, nakon 20 godina, proglašena je na području grada Bijeljina. Osim Bijeljine, epidemija malih boginja prijavljena je i u Doboju.

Male boginje su virusno zarazno oboljenje. U Bijeljini su do danas evidentirana 32 slučaja. Ljekari tvrde da je uglavnom riječ o licima koja nisu vakcinisana.

- Najmlađi koji je obolio od morbila je mlađi od godinu dana, a najstariji oko 40 godina. U najvećem broju slučajeva, to su lica koja su rođena u nekim ratnim godinama kada vakcinacija vjerovatno nije bila adekvatna, rekao je dr Srđan Mijatović, zamjenik direktora Doma zdravlja Bijeljina.

Pacijent koji oboli od morbila zarazan je za okolinu četiri dana prije i četiri dana nakon pojave osipa pa se ova bolest vrlo lako prenosi. Vakcinacija je, kažu ljekari, jedina zaštita. Simptomi su povišena temperature, kašalj, curenje iz nosa i pojava osipa.

- Posumnja se prvo na prehladu. Za to vrijeme dok se ne pojavi osip, on je već inficirao mnoge ljude sa kojim je bio u kontaktu, da li su to nevakcinisani, ili oni koji nisu preležali morbile, dodao je dr Mladen Grujičić, epidermiolog.

Institutu za javno zdravstvo epidemija morbila prijavljena je u septembru u Doboju, i dalje je na snazi. Trenutno je oko 25 lica oboljelo, ali u Higijensko epidemiološkoj službi kažu da je situacija pod kontrolom i da nema novooboljelih.