X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
31/10/2014 |  12:43 | Izvor: Večernje novosti

Pelin: Gorak ukus pomaže stomaku

Ljekovita priroda: Pelin je izuzetno djelotvoran kod grčeva u želucu i crijevima, hroničnog zatvora, žutice, žgaravice i lošeg daha. Kod visoke temperature i malarije efikasniji je od kinina.
Pelin - Foto: flickr.com
PelinFoto: flickr.com

Pelen ili pelin (Artemisia absinthium), gorčika, vermut, osenač, nazivi su iste biljke, u narodu poznate po ljekovitim svojstvima. Latinsko ime je dobila po boginji Artemidi, koja ga je poklanjala ženama da bi se lakše porodile. Hipokrat ga je prepisivao protiv bolova, amnezije i reumatizma, a uvršten je kao lijek i u sve naše srednjovekovne medicinske knjige. Samo je u 18. vijeku bio zabranjen, zbog zloupotrebe u opojne svrhe. Ipak, dobri poznavaoci znaju koliko je blagotvoran za organizam u određenim dozama, što su potvrdile i brojne zvanične studije.

Osobe s Kronovom bolešću su ga uzimale tokom 10 dana, umjesto steroida. Nakon toga je ustanovljeno da mnogim pacijentima steroidi više nisu bili potrebni, a kvalitet života im se poboljšao.

Pelin je i jedan od najbrže djelujućih lijekova, za sve tegobe s varenjem i žuči, a snažno podstiče i apetit. Digestivna svojstva posjeduje zbog izražene gorčine, zahvaljujući sastojku absintinu. Odavno je poznato da uzimanje gorkih namirnica prije jela pospješuje varenje, podstiče stvaranje žuči i rad crijeva. Osim toga, djeluje protiv grčeva u želucu i crijevima, hroničnog zatvora, žutice, žgaravice i lošeg daha.

Koristi se i kod visoke temperature i malarije, čak se pokazao efikasnijim od široko rasprostranjenog kinina. Narodna medicina ga preporučuje i protiv gojaznosti i dijabetesa. U malim količinama podstiče rad bubrega i bešike, a ženama se preporučuje za regulisanje menstrualnog ciklusa.

Uzima se u vidu praha, tinkture, dodaje vinu i rakiji, a najpoznatiji proizvod je gorki liker pelinkovac. U ljekovite svrhe koristi se korijen i list, svjež ili sušen u hladu. Koristi se u strogo propisanim dozama, a s obzirom na to da je izuzetno gorak, može da se mješa sa medom i sokom ili da se popije u obliku kapsule.

Uprkos ljekovitim svojstvima, ne preporučuje se u trudnoći, ako postoji rizik od moždanog udara, kao ni kod oštećenja želuca i drugih unutrašnjih organa. Ne smije da se uzima istovremeno s preparatima gvožđa, ni kod težih oboljenja bez savjeta s ljekarom. Isto tako ne preporučuje se korišćenje duže od sedam dana, čak i kada nema nikakvih smetnji.