latinica  ћирилица
03/11/2014 |  18:13 | Autor: SRNA

Šamac: Počeo sa radom centar za hemodijalizu

Centar za hemodijalizu u Šamcu počeo je sa radom nakon pet mjeseci, a na programu je 77 hroničnih pacijenata što je za dva pacijenta više nego prije poplava.
Centar za hemodijalizu u Šamcu - Foto: SRNA
Centar za hemodijalizu u ŠamcuFoto: SRNA

Načelnik Centra za hemodijalizu u Šamcu Nenad Petković istakao je da je Centar, nakon pet mjeseci, potpuno obnovljen i podsjetio da su pacijenti dok je trajala obnova bili smješteni u drugim centrima za hemodijalizu.

"Svih 75 pacijenata dijalizirani su prvih petnaestak dana u centrima za hemodijalizu Odžaku i Јelahu, Živinicama i drugim centrima u Federaciji BiH, a nakon toga dislocirani su u Centar u Brčkom i tokom pet mjeseci dijalizirani su u odličnim uslovima", kaže Petković.

On je zahvalio svim centrima za gostoprimstvo.

Petković je dodao da se u Šamcu dijaliziraju pacijenti iz Šamca, Pelagićeva, Donjeg Žabara, Modriče i Vukosavlja.

Na Frezenijusovom centru u Šamcu tokom majskih poplava pričinjena je šteta od nekoliko miliona maraka.

"Dan uoči poplava uspjeli smo da izvezemo kompletne bar-mašine čija je vrijednost veća od pola miliona maraka i to nam je mnogo pomoglo u našoj dislokaciji u Brčko i druge centre u kojima smo bili", kaže Petković, dodajući da je šteta na preostalim aparatima iznosila tri miliona maraka, a na kompletnom objektu nekoliko miliona.

On ističe da su danas uslovi u ovom centru najbolji u okruženju jer posjeduje najsavremenije aparate i opremu koja je potrebna za dijaliziranje.