latinica  ћирилица
04/11/2014 |  14:33 | Autor: RTRS

Sokolac: Otvoren Zavod za forenzičku psihijatriju

Na Podromaniji kod Sokoca danas je otvoren Zavod za forenzičku psihijatriju, za šta je švajcarska vlada izdvojila 6,7 miliona KM.
Otvoranje Zavod za forenzičku psihijatriju - Foto: SRNA
Otvoranje Zavod za forenzičku psihijatrijuFoto: SRNA

Zavod su otvorili ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić, ministar pravde BiH Bariša Čolak i švajcarski ambasador u BiH Henrih Maurer.

Bogdanić je na svečanosti istakao da je otvaranje ovog zavoda dokaz da se i u teškom vremenu mogu unapređivati zdravstvene usluge u skladu sa najvišim standardima poštovanja ljudskih prava.

Napomenuo je da je ovaj zavod, odlukom Vlade Republike Srpske, osnovan kao ustanova tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite, radi adekvatnog smještaja i liječenja lica sa mentalnim poteškoćama, koja su počinioci krivičnih djela.

Bogdanić je dodao da su, otvaranjem ove ustanove, Republika Srpska i BiH obezbijedile adekvatan tretman za ova lica u skladu sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i sloboda i da će biti znatno unaprijeđen proces oporavka i resocijalizacije tih pacijenata.

Prema njegovim riječima, osnivanjem ovoga zavoda, značajno se unapređuje saradnja između zdravstvenog i pravosudnog sistema u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Distriktu Brčko.

Takođe je rekao da se u saradnji sa Ministarstvom pravde BiH dugo radilo na pripremi i otvaranju ove ustanove i zahvalio Vladi Švajcarske na donaciji.

Otvaranjem Zavoda za forenzičku psihijatriju omogućen je smještaj i liječenje pacijenata iz Republike Srpske i FBiH pod jednakim uslovima, što garantuje potpisani sporazum između Savjeta ministara BiH, Republike Srpske, FBiH i Distrikta Brčko.

Švajcarski ambasador u BiH Henrih Maurer istakao je na svečanosti da će ovaj zavod značajno unaprijediti uslove za oporavak osuđenika sa mentalnim problemima i da predstavlja konkretan vid saradnje između dva entiteta i Brčko Distrikta.

On je dodao da će BiH uštedjeti novac, jer neće morati da plaća odštete zbog neispunjavanja Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i sloboda.

Direktor Zavoda za forenzičku psihijatriju Zoran Kosorić rekao je da se Zavod nalazi u rekonstruisanoj zgradi bivše Vojne bolnice, na površini od 7.800 metara kvadratnih, da ima 50 bolničkih soba sa ukupno 200 kreveta i da će u njemu biti zaposleno 147 radnika.

Prema njegovim riječima, ovaj zavod opremljen je medicinskom i nemedicinskom opremom u skladu sa savremenim standardima u ovoj oblasti.

Napomenuo je da će Zavod pružati usluge specifičnoj grupi bolesnika, koji zahtijevaju poseban tretman, jer je riječ o licima koja su pod uticajem psihopatoloških doživljaja,  počinila krivična djela.