latinica  ћирилица
09/11/2014 |  19:35 | Autor: Blic

Srbija: Limun jestiv - kora nije!?

U kori limuna ima 3,082 miligrama imazalila po kilogramu, što je znatno više od onog što država priznaje (od 0,01 do 1,996), ali ipak u dozvoljenim okvirima.

Redakcija lista Blic dala je prije dva dana na analizu kilogram limuna kupljenog na jednoj beogradskoj pijaci iz gajbice sa deklaracijom na kojoj je pisalo da "kora nije za upotrebu".

Na ovo se redakcija lista, kako objašnjava, odlučila pošto već sedmicu dana iz Ministarstva poljoprivrede ne stiže uvjerljiv odgovor na pitanje koliko opasnog fungicida imazalila ima u kori limuna. Rezultat analize je stigao juče i  potvrđene su sumnje da, ipak, procent ovog opasnog pesticida nije beznačajan u analiziranoj kori limuna. Imazalila ima 3,082 miligrama po kilogramu, pokazao je nalaz referentne laboratorije Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda. To je na sreću manje od propisane norme od pet miligrama, ali, kako upozoravaju stručnjaci, bez obzira na to kora nije jestiva.

- Kora nije za jelo, kao što piše na deklaraciji. Moramo naučiti da jasno ističemo deklaracije, da ih čitamo i ponašamo se u skladu sa onim što je tamo navedeno - upozorili su stručnjaci.

Kako Blic zaključuje, panike nema, ali opravdane zabrinutosti ima.