latinica  ћирилица
11/11/2014 |  17:24 | Autor: B92

Advokat: Imam osjećaj da ćemo se plasirati na EP

Selektor Srbije Dik Advokat rekao je uoči duela sa Danskom da ima osjećaj da će se "orlovi" kvalifikovati na Evropsko prvenstvo 2016. godine.

Srbija iz dva meča ima samo jedan bod u grupi I, a u petak dočekuje Dansku, koja ima četiri boda.

"Imamo dobar tim i solidan fond igrača. Tim fudbalerima, kao i cijeloj ekipi, moramo pružiti povjerenje. Imam dobar osjećaj da će se Srbija kvalifikovati za završni turnir u Francuskoj. To je naša najveća želja i na tome istrajno radimo – stručni štab i igrači", rekao je Advokat.

Advokat je za ovaj meč vratio u tim Milana Biševca, dok je u ponedjeljak odustao od Aleksandra Ignjovskog i Dušana Bastu.

"Trudim se da u nacionalni tim pozovem sve one fudbalere, koji mogu da poboljšaju našu igru. Takvim igračima ću uvijek napraviti mjesta u reprezentaciji. Recimo, iz tih razloga sam pozvao Danka Lazovića za susrete sa Јermenijom i Albanijom. Nadam se da će i drugi krenuti stopama Lazovića", rekao je Advokat.

Srbija je na startu kvalifikacija remizirala u Јermeniji, a potom je uslijedio prekid protiv Albanije koji nije donio bodove srpskom timu.

"Svaka od osam utakmica je za mene finale. Odigrali smo već dva finala, ali još ništa nije gotovo. Malo su nas poremetili događaji sa Albanijom. Za nas je svaka naredna utakmica značajna, jednako kao i prva. Čudna situacija je i kada pogledate na tabelu. Odigrali smo dvije utakmice, nijednu nismo izgubili, piše da imamo jednu pobjedu, a osvojili smo samo bod", dodao je Holanđanin.

Iako je daleko pet mjeseci, već se pominje gostovanje Portugalu u martu.

"Igračima nikada ne spominjem sljedeću utakmicu, nego isključivo pričamo o meču koji je pred nama. To je moja praksa, koja je u prošlosti dala dobre rezultate. Zato se sada spremamo za utakmicu protiv Danske, a za ostale imamo vremena, pričaćemo o njima kada dođu na red", ističe Advokat.

On je još jednom istakao uverenje u kvalitet srpskog tima.

"Srbija ima dobar tim. Optimista sam kada vidim duh koji vlada u reprezenaciji. Taj duh, ta atmosfera, koja struji među igračima me uvjeravaju da igrači uvijek žele više od neriješenog rezultata. To smo, naročito, vidjeli u prijateljskom duelu sa Francuskom", rekao je selektor Srbije.

Advokat je odlučan u tome da u tim poziva samo igrače koji su standardni u svojim klubovima.

"Ko ne igra za prvi tim svoje ekipe ne može računati da će igrati za državnu selekciju. Takvi igrači nemaju kontinuitet. Ovaj stav pogotovo važi za mlađe igrače. U zemlji i po Evropi Srbija ima puno mladića velikog potencijala, ali oni nemaju mogućnosti da u najjačoj konkurenciji stalno igraju i pokazuju dobru formu", ističe Advokat.

U prva dva meča Advokat je najviše mijenjao u sredini terena, gdje znao da ima i trojicu zadnjih veznih igrača.

"Brzo se moramo opredijeliti oko toga kakav srednji red želimo da imamo. Da li je to varijanta sa tehnički bolje obučenim fudbalerima ili igračima koji ispoljavaju više agresije na sredini terena. To moramo riješiti još na početku kvalifikacionog ciklusa", smatra selektor.

On se osvrnuo i na incident u meču sa Albanijom.

"Pojavljivanje letjelice sa zastavom je evidentna provokacija, koja zadire u osjećanja srpskog naroda. Nadležni organi UEFA moraće da se ozbiljno pozabave ovim problemom, jer bi eventualno ponavljanje izazvalo brojne tenzije svuda na svijetu i štetno uticalo na fudbalsku igru. Zadovoljan sam ponašanjem mojih igrača, koji su pokazali visok nivo profesionalizma i ljudske i sportske kulture", rekao je Advokat.

"Žao mi je što u lijepom ambijentu nismo dobili šansu da do kraja utakmice ostvarimo pobjedu. Uprkos svemu, vjerujem da ćemo nastaviti sa dobrim radom, kvalitetnim igrama i postići rezultate koji će nam omogućiti ispunjenje zajedničkog cilja, a to je plasman na prvenstvoEvrope 2016. godine u Francuskoj", dodao je Holanđanin.

Selektor Srbije nije zadovoljan odlukom koju je UEFA donijela u vezi sa kaznama.

"Iako je UEFA procijenila da se utakmice između Srbije i Albanije može nastaviti. Epilog procesa odlučivanja je nevjerovatan - kažnjena je samo jedna strana - Srbija. Albanci nisu htjeli da nastave da igraju utakmicu pod bilo kojim okolnostima. Stičem utisak da neko ne želi da Srbija bude učesnik prvenstva Evrope 2016. godine u Francuskoj", rekao je Advokat.

Srbija je pored oduzimanja bodova kažnjena i igranjem pred praznim tribinama.

"Otežavajuća okolnost je da će Srbija naredne dvije utakmice igrati bez podrške navijača kod kuće. Bez obzira na takvu odluku vjerujem u naš tim, a učinićemo sve da pobjedama ispunimo cilj i izborimo mjesto na najvišoj evropskoj sceni", zaključio je selektor Srbije.

Srbija i Danska sastaće se u petak na stadionu Partizana od 20.45, u meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine.