latinica  ћирилица
14/11/2014 |  07:43 | Autor: RTRS

Euro 2016: Srbija - Danska, RTRS od 20.35

Fudbalska reprezentacija Srbije dočekuje Dansku u petak od 20.45. uz prenos na RTRS, u okviru četvrtog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016.

Izabranici Dika Advokata ulaze u ovaj meč s četvrte pozicije na tabeli grupe I s jednim osvojenim bodom, tako da im se nameće imeprativ pobjede kako bi sigurnije ušli u nastavak kvalifikacionog ciklusa. Fudbaleri Danske su, s druge strane, u boljoj poziciji jer su nakon tri odigrana kola prvi u grupi, ali iza sebe imaju odigrane tri utakmice.

"Orlovi" su na otvaranju kvalifikacija remizirali u Јerevanu kod Јermenije, da bi u drugom meču dočekali Albaniju u susretu koji je prekinut zbog provokacije gostiju. Susret je registrovan službenim rezultaom 3:0 u korist Srbije, kojoj su ujedno i oduzeta tri boda zbog loše organizacije meča i ulijetanja navijača na teren.

Danska je, s druge strane slavila u prvom meču na svom terenu u susretu s Јermenijom, da bi remizirali u Albaniji i na kraju pretrpjeli poraz na svom terenu od Portugala.

"Zbog desetak budala koji su ušli na teren izgubili smo tri boda i sada plaćamo ceh toga. Pokušaćemo sebe što više da motivišemo, igramo za Srbiju, znamo koji dres nosimo, mada bih svakako volio ad igramo na punom stadionu", rekao je fudbaler Srbije Nemanja Matić.

Selektor "orlova" Dik Advokat rekao je da je svaki susret za njegov tim do kraja kvalifikacija kao finale.

"Ako danas pobijedimo Dansku, ponovo smo u trci za kontinentalni šampionat u Francuskoj, mada će protiv kvalitetnog rivala biti jako teško. Moramo da iskoristimo svaku šansu koja nam se ukaže", kazao je selektor Srbije.

Danski selektor Morten Olsen rekao je da će utakmica biti podjedanko važna za obje reprezentacije.

"Svaki tim je pod pritiskom jer nema mnogo utakmica, svjedoci smo šta se dešavalo na početku kvalifikacija, razna iznenađenja. Nadam se da će utakmica biti dobra i da ćemo pobijediti", izjavio je Olsen.

Srbija, kao reprezentacija pod tim imenom, nije igrala zvanične mečeve s Danskom. Međutim, Danci su se susreli do sad pet puta u zvaničnim mečevima sa selekcijom Јugoslavije, a prvu utakmicu ove dvije selekcije odigrale su 1980. godine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Јugoslavija je slavila na svom terenu sa 2:1, da bi istim rezultatom bili bolji i u gostima. Pet godina kasnije na EP u Francuskoj, stigla je osveta Danaca koji su u grupnoj fazi završnog turnira slavili sa 5:0. Danci su, inače na tom takmičenju otišli do polufinala.

Posljednji zvanični susret Јugoslavija i Danska odigrale su u grupnoj fazi kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 1992. godine. Јugoslavija je slavila u Danskoj sa 2:0, dok su Danci odnijeli sva tri boda sa stadiona "Marakana". Međutim, iako je fudbalska reprezentacija Јugoslavije kvalifikacije za Euro 1992. završila na prvom mjestu, na šampionatu starog kontinenta joj nije bilo dopušteno takmičenje zbog sankcija Ujedinjenih nacija. Umjesto Јugoslavije na prvenstvo je došla reprezentacija Danske koja je na kraju i osvojila zlato i tako postigla najveći uspjeh u svojoj fudbalskoj istoriji, savladavši u finalu Njemačku sa 2:0.

Pored zlata 1992., uspjeh vrijedan pažnje kada su Danci u pitanju jeste i polufinale EP 1984. U Francuskoj na Mundijalu 1998. ispali su u četvrtfinalu, dok su na kupu Konfederacija 1995. osvojili prvo mjesto.

Trener Danske u večerašnjem meču sa Srbijom neće moći da računa na Danijela Agera, dok u timu Srbije zbog povrede neće biti Aleksandra Kolarova. Advokat je s priprema u Staroj Pazovi vratio Aleksandra Ignjovskog i Dušana Bastu.

Pravdu na meču Srbija - Danska dijeliće iskusni turski arbitar DŽunejt Čakir.

Susret između Srbije i Danske igra se u 20.45 na stadionu Partizana. Meč će se igrati pred praznim tribinama, a razlog je kazna koju je UEFA izrekla Srbiji nakon prekinutog susreta s Albanijom.

U drugom meču grupe I, Portugal će na svom terenu dočekati Јeremniju.

Grupa I
Portugal - Јermenija (20.45)
Srbija - Danska (20.45, RTRS)

1. Danska 3 4
2. Albanija 2 4
3. Portugal 2 3
4. Srbija 1 1
5. Јermenija 2 1