latinica  ћирилица
14/11/2014 |  16:32 | Autor: TANЈUG

Srbija: Transplantacije matičnih ćelija od donora iz Njemačke

Od početka godine u Vojnomedicinskoj akademiji urađeno je 13 transplantacija matičnih ćelija hematopoeze od donora iz inostranstva pacijentima oboljelim od leukemije, a do kraja godine biće urađene još dvije.

Načelnica Klinike za hematologiju VMA prof. dr Ljiljana Tukić rekla je da se sa transplantacijama matičnim ćelijama koje dolaze iz međunarodnog registra pošlo prošle godine i da je u 2013. godini urađeno pet takvih transplantacija, a da će do kraja ove biti urađeno 15.

- Matične ćelije uglavnom stižu iz Njemačke, koja ima i najveći registar donora u Evropi, više od pet miliona. Američki registar je najveći u svijetu i ima više od deset miliona donora, Hrvatska, recimo, ima registar od 40.000 donora, rekla je Tukić.

Ona je dodala da je najveći problem u Srbiji nedostatak donora, jer se nacionalni registar sporo formirao, a ni danas nema promocije donorstva matičnih ćelija.

Upitana da li ima pacijenata koji trenutno čekaju na transplantaciju, ona je rekla za transplantaciju matičnih ćelija nema listi čekanja jer ta intervencija mora da se uradi u "optimalno vrijeme" i čim se ustanovi bolest kod pacijenta gdje je veliki rizik da hemioterapija neće dati željene rezultate, kreće se sa pronalaženjem davaoca.

- Prvo se polazi od porodice i ako se utvrdi da u porodici nema podudarnog donora, počinju pretrage po nacionalnom i međunarodnim registrima. To traje obično dva do tri mjeseca i bolesnik u tom periodu mora biti liječen, naglasila je Tukić.

Transplantacijom matičnih ćelija, pojašnjava sagovornica, liječe se najčešće zloćudne bolesti- leukemije, ali i rak limfnog tkiva, neke bolesti metabolizma, autoimune bolesti.

Transplantacija matičnih ćelija hematopoeze bila je teme danas održanog simpozijuma na VMA, a gost na skupu bio je i šef Klinike za transplantaciju u Univerzitetskoj klinici u Hamburgu prof. dr Nikolaus Kreger, jedan od vodećih evropskih stručnjaka iz te oblasti.