latinica  ћирилица
17/11/2014 |  21:20 | Autor: TANЈUG

Zašto ne treba da sušite veš na radijatoru?

Isparavanje deterdženta i omekšivača do kojih dolazi zbog sušenja odjeće na radijatorima izaziva povećan rizik od pojave alergena i samim tim do pojave alergija.

Stručnjaci kažu da pored radijatora uvijek treba držati posudu s vodom, jer se u protivnom vazduh toliko isušuje, a to negativno utiče na sluzokožu disajnih organa koja postaje toliko suva da privlači različite alergene i uzročnike raznih infekcija.

Takođe se pokazalo da sušenje garderobe u stanovima povećava nivo vlage za 30 odsto i tako povlači povećan rizik od astme i alergija kojima su posebno izloženi najmlađi.

Uprkos upozorenju stručnjaka da se za sušenje odjeće pronađe drugi način, stare metode ne odriče se čak 87 odsto domaćinstava u Glazgovu, gdje je studija sprovedena.

Podaci da su tri četvrtine od stotinu ispitanih domova imale vlagu, grinje i povećanu koncentraciju buđi, ukazuju da se stare navike moraju zaboraviti. Simptomi infekcije disajnih organa su brojni - kašalj, hronični umor, iritacija očiju, grla i kože, glavobolja ili mučnina.