latinica  ћирилица
19/11/2014 |  13:17 | Autor: RTRS

Bitka za Francusku - Četvrti dio

Blamaže Srbije i Bosne i Hercegovine u posljednjem kolu kvalifikacija za šampionat Starog kontinenta koštale su selektorskih pozicija Dika Advokata i Safeta Sušića.

Hrvatski navijači ne mogu iz prošlosti. Fudbaleri Nike Kovača pružili  su odličnu partiju. "Male" reprezentacije su se nešto pitale u ovom kolu, a jedna takva je "došla glave" grčkog selektora. Holandija se probudila. Ovim riječima moglo bi se ukratko opisati četvrto kolo kvalifikacionog ciklusa za Evropsko prvenstvo 2016. u Francuskoj.

Srbija je razočarala

Izgubljeno je  ono što nije smjelo biti, po ko zna koji put... "Orlovi" su propustili ovogodišnji Mundijal. U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. dobili su grupu u kojoj se mogu nositi sa svima, tako da plasman na Evro nije smio doći u pitanje. Ipak, Srbija u dosadašnjem dijelu kvalifikacija nije pokazala gotovo ništa! Mukom su osvojili bod u Јerevanu, nesrećno prekinut susret sa Albanijom (u kojem su, ruku na srce, Advokatovi "orlovi" dominirali) završen je za zelenim stolom negativnim ishodom po Srbe, i na kraju blamaža u meču sa Dancima. Bilans? Tri meča (ako se uzme u obzir i prekinuti sa Albancima) i jedan osvojen bod. Ko god da sjedne na klupu Srbije biće heroj jer ga očekuju gostovanja Portugalu, Albaniji i Danskoj...

 

 

Fudbaleri Srbije istrčali su na stadiona "ЈNA" pred prazim tribinama (kazna UEFA zbog incidenata sa Albanijom) na susret sa Danskom. Rani gol Tošića i "makazice" Lazovića za pomisao svih navijača "to je to", tri boda ostaju u Beogradu. Ipak, Danci "staju na loptu" oslobađaju se pritiska i počinju kontolisati utakmicu. Epilog? Nova blamaža, tri gola u mreži Stojkovića ugasila su svjetlo u fudbalskoj Srbiji, a Advokat donosi odluku da se povuče sa kormila. Svi su pognuli glave nakon novog debakla.

Kapiten Ivanović donio je zaključak da  se reprezentativci ponašaju kao zvijezde, što je sigurno i tačno. Veliki broj zvijezda na jednom mjestu koji jednostavno nisu složeni i koji na sve liče samo ne na tim, tako bi se u najkraćim crtama mogla opisati selekcija Srbije u dosadašnjem dijelu kvalifikacija.

Advokat je otišao, neki će reći i treba, drugi će reći ne, treći opet misle  kako Srbiji ne treba stranac na klupi. Međutim, jedan porblem je vidljiv a to je upravo činjenica da Srbija ne igra kao reprezentacija, da ne djeluje kao tim, nego više kao raštiman orkestar bez lidera na terenu, iako po pojednicima može "stati na crtu"  svim reprezentacijama  na svijetu. Hajde da novoizabrani dirigent sa klupe konačno posloži zvijezde u tim! Zima je pred nama. Gostovanje kod  Portugalaca je u martu, pa ima vremena da se koliko -toliko poslože stvari, a tim koji predvodi po mnogima najbolji fudbaler svijeta biće pravo mjerilo postignutog.

Portugal se vratio na velika vrata nakon kiksa kod kuće protiv Albanije i u dva kola upisao šest bodova za drugo mjesto na tabeli. Spomenimo i to da su Albanija i Francuska remizirale u prijateljskom meču.

Pognutih glava, onemogućeni da daju bilo kakave izjave otputovali su "orlovi" na Krit i odigrali prijateljski meč sa Grčkom. Igrači Radovana Ćurčića (privremenog selektora Srbije ) slavili su sa 2:0, i bili bolji na terenu u odnosu na protekli period. Treba imati u vidu da je ta ista Grčka nekoliko dana ranije poražena od Farskih Ostrva.

Prvi dan kvalifikacija donio je otkaz Klaudiju Ranijeriju na klupi Grčke. Kako i ne bi! Četiri kola, jedan bod i na kraju poraz u Pireju od Farskih Ostrva , u meču u kojem su gosti imali više šuteva u okvir gola nego domaći! Grke je, nakon ovog kola, privremeno preuzeo selektor mlade selekcije.

Rumuni su preuzeli tron u grupi F u direktnom okršaju sa Sjevernom Irskom. Lake pobjede Poljske i Njemačke u mečevima sa Gruziojm, odnosno Gibraltarom. Ostrvski derbi između Škotske i Irske pripao je domaćima, u meču u kojem je pravdu dijelio Srbin , Milorad Mažić. Tri boda upisali su i Mađari minimalnom pobjedom nad Finskom.

Drugog dana kvalifikacija do bodova su došli "otpisani". Na gostovanju kod San Marina "okliznula se" Estonija (0:0). Gost u ovom meču nije uspio postići gol ekipi koja je u prva tri kola primila čak 11 pogodaka i sa bodom se vratio kući. Lihtenštajn je ostvario pobjedu u Moldaviji, i tako pred peto kolo zaostaje svega jedan bod za Crnom Gorom i Rusijom!

Najplaćeniji selektor na svijetu se ponovo obrukao! Rusija Fabija Kapela poražena je u Austriji minimalnim rezultatom i sada je treća u grupi sa istim brojem bodova kao Crna Gora.

Podsjećanja radi, plata Kapela na klupi Rusije je devet miliona evra! Ako uzememo u obzir i bruku Rusije na Mundijalu u Brazilu, postavlja se pitanje šta ga još  drži na selektorskoj poziciji. Poređenja radi, drugi na listi najplaćenijih selektora je Antonio Konte ,koji Italijane vodi za 4,6 miliona evra godišnje, dok je Dik Advokat trebalo da primi 300.000 evra godišnje, ali se odrekao naknade zbog prerano napuštanje klupe "orlova"...

Engleska i Slovačka "gaze". "Gordi Albion" je sa 3:1 ispratio Sloveniju, dok su Slovaci odnijeli čitav plijen iz Makedonije. Osim  pobjeda, ove dvije selekcije su, uz Češku i Izrael (koji ima utakmicu manje) jedine reprezentacije koje nakon četiri odigrana kola imaju isto toliko pobjeda.

Visoke trijumfe ostvarile su Španija u meču sa Bjelorusijom (3:0), Švajcarska u duelu sa Litvanijom (4:0), te Ukrajina na gostovanju u Luksemburgu (3:0).

Crna Gora je u Podgorici remizirala sa Švedskom u meču u kojem se nije vidio favorit na terenu, a golove su postigli Јovetić za domaće i Ibrahimović za goste.

 

 

Poraz Bosne i Hercegovine, dobra igra Hrvatske u sjeni huligana i uspon Holandije. Tako je ukratko prošao treći dan kvalifikacija. Izabranici Safeta Sušića doživjeli su i drugi poraz, poslije debakla sa Kiprom u Zenici. BiH je na koljena bacila i selekcija Izraela. "Zmajevi" su bez DŽeke i Ibiševića otputovali u Haifu,  što je na kraju rezultovalo sa svega tri udarca u okvir gola nasuprot devet Izrealaca. Poraz u ovom meču donio je otkaz Safetu Sušiću, i sigurno nove glavobolje timu BiH koji u nastavak kvalifikacionog ciklusa kreće u martu iz Andore.

Napomenimo i to da je jedan od kandidata za klupu "zmajeva" Robert Prosinečki izjavio kako bi se rado odazvao pozivu saveza Bosne i Hercegovine.Kipar je u istoj grupi deklasirao Andoru, a Belgija odigrala bez golova sa Velsom.

 

 

Kada se činilo da će ovo kolo proteći bez incidenata, desio se jedan na stadionu "Đuzepe Meaca" . Dobra fudbalska predstava u Milanu završila se remijem Italije i Hrvatske. Gosti su imali veći posjed lopte ,a i više udaraca na gol domaćina koji nije izveo ni udarac iz ugla, ali ni to nije bilo dovoljno hrvatskim huliganima, koji su zadali novu glavobolju svojoj reprezentaciji.

"Ajmo ustaše ", "Za dom spremni", odzvanjalo je stadionom u Milanu. Sve je bilo upotpunjeno zastavom sa velikim slovom U, bakljama koje su završile na terenu i sukobom sa policijom koji se nastavio i poslije utakmice. Zašto? Pitaju se svi.

Hrvatska odlično stoji u kvalifikacijama. Drži čelo u grupi u kojoj za protivnike imaju Italiju! Dio odgovora na ovo pitanje dao je i komentator HTV-a Drago Ćosić, koji je u direktnom prenosu meča,  za vrijeme prekida utakmice izjavio kako su postojale informacije da bi se nešto ovako moglo desiti. Razlog je, navodno, nezadovoljstvo navijača Fudbalskim savezom Hrvatske (HNS).

 

 

Hrvatska ima veliki problem s obzirom na činjenicu da UEFA ima nulti prag tolerancije kada je fašizam u pitanju. Ukoliko tako ne bude, ponovo će se otvoriti uvijek aktuelna tema o dvostrukim aršinima krovne evropske kuće fudbala.

"Mala" reprezentacija je i u ovom kolu iznenadila. Malta je došla do boda u Sofiji. Veliku pobjedu ostvarila je Norveška u Azerbejdžanu.

Probudile su se "lale" i to kako. Šest golova završilo je u mreži Letonije što je tim Gusa Hidinka uključilo u trku za prve dvije pozicije, a njegovu poziciju osiguralo do daljnjeg.

Podsjećamo, Holandija je prije ovog kola poražena u Češkoj i na Islandu, dok je slavila u Amsterdamu protiv Kazahstana. U sudaru neporaženih u istoj grupi Češka je savladala Island i tako zauzela tron u grupi A. Turci su došli do važne pobjede u meču sa Kazahstanom.

Damari, Velbek, Ronaldo, fudbaler San Marina u timu kola...

Izraleac Omer Damari i fudbaler Engleske Deni Velbek sa po pet golova prednjače na listi strijelaca.

Kristijano Ronaldo je golom protiv Јermenije postao najbolji strijelac u istoriji evropskih prvenstava. Sjajni Portugalac je 23 puta zatresao mrežu protivnika, i iza sebe ostavio Danca Tomasona sa 22 gola.

Najviše puta na gol protivnika "pucali" su Vejn Runi (13 puta) i Geret Bejl (11).

Pojedinci su ,očekivano,  u idealnom timu ovog kola. U napadu su Roben (Holandija) koji je postigao dva gola sa jednom asistencijom, DŽordž Efrem (Kipar) sa het- trikom u mreži Andore, te Robin van Persi (Holandija) sa jednim golom i dvije asistencije.

Sredinu terena drže Miler (Njemačka), koji je u pobjedi protiv Gibraltara "zabio" dva puta, Šaćiri (Švajcarska) sa dva pogotka protiv Letonije i Јermolenko (Ukrajina) sa het-trik učinkom u meču sa Luksemburgom.

Odbranu kola čine Huanfran (Španija), Glik (Poljska), Nordveit (Norveška) i Merkis (Kipar).

Titulu golmana, možda i junaka kola, ponio je čuvar mreže San Marina Simonćini, koji je nakon 61. uzastopnog poraza uspio sačuvati gol svoje selekcije.

Nastavak u martu

Utakmicama četvrtog kola završene su kvalifikacije za Evro kada je u pitanju ova godina. Naredno kolo je u martu. Јesen je bila burna. Јedni mirno čekaju proljeće dok se drugi hvataju za glavu...

"Orlovi" će 29. marta put Portugala po prijeko potrebne bodove, a ko će "komandovati" srpskim fudbalerima, i posložiti zvijezde u cjelinu, ostaje da se vidi. Bosnu i Hercegovinu očekuje nešto lakši posao jer putuje na gostovanje kod Andore. Crnogorci dočekuju blijedu selekciju, čije  ime samo zvuči gordo, bez uvjerljive igre u dosadašnjem dijelu kvalifikacija, reprezentaciju Rusije. Kakvu kaznu će dočekati Hrvati vidjećemo 11. decembra kada će UEFA raspravljati o njihovom slučaju, koji bi mogao rezultovati i mečom pred praznim tribinama u martu sa Norveškom. Slovenija ima "zicer" za nova tri boda. U goste im stiže San Marino.

Utakmice petog kola ne donose zvučne derbi susrete. Kolo se prvi put igra četiri dana, od 27. do 31. marta. Zadnji dan je rezervisan za preostali susret između Izraela i Belgije.

PRIPREMIO: Bojan Mičić