latinica  ћирилица
20/11/2014 |  17:15 | Autor: Agencije

Dokazano da orasi pomažu u sprečavanju raka prostate

Stručnjaci sa fakulteta u Kaliforniji proveli su istraživanje kojim su dokazali kako konzumacija oraha može spriječiti rak prostate.

Dovoljno je pojesti šaku oraha na dan, piše Dejli Mel. Naučnici su otkrili da je kod miševa koji su se hranili orasima ili uljem oraha usporen rast tumora.

Orasi takođe snižavaju holesterol, dok masti pronađene u orasima pomažu u održavanju normalnog nivo inzulina u krvi.

Orasi su "superhrana" za koju se od prije zna da štiti od raka dojke i srčanih bolesti. Najnoviji rezultati pokazali su da orasi smanjuju nivo hormona IGF-1 koji se povezuje s rakom prostate i rakom dojke.

- Vlada SAD godinama je vodila rat protiv masnoća i to na našu štetu. Orasi su savršen primjer koji pokazuje da iako je nivo masnoće u njima visok, te masnoće ne mogu uzrokovati rak prostate. Događa se upravo suprotno. Miševi koji su se hranili orasima nemaju rak - rekao je doktor Paul Devis sa fakulteta u Kaliforniji.

Otkriveno je da orasi smanjuju nivo endotelina, supostance koja pojačava upalne procese u krvnim žilama, te tako učestvuju u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti. Kako je poznato da muškarci oboljeli od raka prostate imaju povišene nivoe endotelina, naučnici tvrde da bi konzumacija oraha mogla biti korisna u prevenciji i liječenju raka prostate.