latinica  ћирилица
25/11/2014 |  15:00 | Autor: SRNA

UBKC Banjaluka - Izvršena transplantacija svježe amnionske membrane

Ljekari Klinike za očne bolesti Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka uradili su prvi put novu operativno-terapijsku proceduru- transplantaciju svježe amnionske membrane za oboljenja prednjeg segmenta oka.

Nova operativno-terapijska procedura može se primjeniti za brojna kornealna oboljenja, među kojima su teške bulozne keratopatije nastale kao posljedica distrofije rožnjače, postoperativnih stanja, teških hemijskih povreda oka, kornealne ulceracije, kao i druga infektivna i neinfektivna zapaljenja rožnjače.

Ova metoda primjenjuje se i kod sklere sa posljedičnim istanjenjem zida bulbusa i prijetećom spontanom perforacijom oka, perzistirajuće erozije rožnjače, deficijencije limbalnih stem ćelija, te kod oboljenja i ožiljnih promjena konjuktive, hirurgije konjuktive kod trabekulektomije, pterigijuma i Stivens-DŽonsonovog sindroma.

Amnionske membrane uzimaju se od davaoca -porodilja kojima je indikovan porođaj carskim rezom, nakon čega se uzorak serološki i bakteriološki ispituje da bi se tkivo moglo koristiti za operativno terapijsku proceduru.

Pri ovom terapijskom postupku od porodilja se uzima tkivo posteljice koje se prilikom poroda fiziološki odbacuje kao nepotrebno.

Uvođenjem operativno transplantacione procedure značajno se doprinosi poboljšanju kvaliteta liječenja dugotrajnih i teških oboljenja prednjeg segmenta oka, kao i smanjenju troškova liječenja, s obzirom da pacijenti više ne treba da se upućuju u Klinički centar Srbije, saopšteno je iz Univerzitetske bolnice Klinički centar.

Primjena ove terapijske procedure podrazumijeva pisani pristanak davaoca tkiva kao i odgovarajuća medicinska ispitivanja i procedure, za šta je obezbijeđena saglasnost Etičkog komiteta Univerzitetske bolnice Klinički centar i odobrenje Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.