latinica  ћирилица
01/12/2014 |  13:54 | Autor: SRNA

U BiH registrovano 266 zaraženih HIV-om

U BiH je od 1986. godine, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze HIV-om, do sada registrovano 266 zaraženih lica, od kojih se kod 135 razvio AIDS, rečeno je u Sarajevu na okruglom stolu održanom povodom 1. decembra - Svjetskog dana borbe protiv HIV-a.
Sarajevo: Okrugli sto povodom 1. decembra - Svjetskog dana borbe protiv HIV-a - Foto: SRNA
Sarajevo: Okrugli sto povodom 1. decembra - Svjetskog dana borbe protiv HIV-aFoto: SRNA

Šef službe za epidemiologiju Federalnog zavoda za javno zdravstvo Јelena Ravlija navela je da je ove godine registrovan 21 HIV pozitivan slučaj - 15 u Federaciji BiH i šest u Republici Srpskoj, od kojih osam sa razvijenim AIDS-om.

"Nažalost, registrovane su i tri smrti koje se povezuju sa AIDS-om, od toga dvije u Federaciji i jedna u Republici Srpskoj", dodala je Ravlija.

Ona je precizirala da se u BiH HIV najčešće prenosi putem seksa, skoro 85 odsto registrovanih, dok se na intravenozne korisnike droga odnosi oko osam odsto zaraženih.

"Prema stopi registrovanih slučajeva koja se zadržava ispod jedan odsto opšte populacije i ispod pet odsto populacije sa rizičnim ponašanjem, BiH je zemlja sa niskom stopom zaraženosti", istakla je Ravlija.

Ona je izrazila nezadovoljstvo niskom stopom testiranja i upozorila da je BiH zemlja sa izuzetno prisutnim faktorima rizika koji predstavljaju prijetnju porastu daljnjeg broja zaraženih.

"Potrebno je učiniti sve da budu dostupni testiranje, blagovremena dijagnostika i adekvatno liječenje te da se redukuju stigma i diskriminacija, koje za posljedicu imaju strah, nejavljanje i porast oboljelih", poručila je Ravlija.

Prema riječima projektnog menadžera UNDP HIV/AIDS projekta Nešada Šeremeta, u saradnji sa institucijama na nivou BiH i entiteta došlo se do procjene da godišnje liječenje HIV zaraženih u BiH košta oko 27 miliona KM.

"Od tih 27 miliona država ulaže oko 20 i UNDP program oko 7-8 miliona, koji od 1. decembra iduće godine više neće biti dostupni", istakao je Šeremet i dodao da su aktivnosti usmjerene na to da se domaće vlasti pripreme da u svojim budžetima uzmu ovaj nedostatak.

Zvjezdana Јakić iz udruženja "Apoha", kao veliki problem, navela je stigmu i diskriminaciju kojoj su izložena lica zaražena HIV-om i njihove porodice.

"Sve to utiče na smanjenje kvaliteta njihovog života, a time i na njihovo zdravlje", istakla je Јakićeva konstatujući da su i HIV zaraženi dio društva kao i svi ostali.

Učesnici skupa uputili su apel stanovnicima BiH, posebno rizičnim kategorijama, da se testiraju na HIV.

Okrugli sto u Sarajevu dio je aktivnosti koje povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a provodi UNDP u sradnji sa Savjetom ministara BiH, Institutom za zdravlje Republike Srpske i Federalnim zavodom za javno zdravstvo.