latinica  ћирилица
03/12/2014 |  14:44 | Autor: Agencije

Јečam, hrana za sportiste

Od slada se dobija brašno visoke hranljive vrijednosti, bogato vitaminom B12, koji gotovo da ne postoji u namirnicama biljnog porijekla.


Јečam je najstarija kultivisana žitarica i nezaobilazni dio ishrane naroda istočne Evrope, Bliskog i Dalekog istoka. Potiče iz Etiopije i jugoistočne Azije, gdje se se uzgajao još prije deset Milenijuma. U antičkoj Grčkoj bio je osnovni sastojak u pripremi hljeba i važna namirnica u ishrani vojnika i tadašnjih sportista. Izuzetno je cijenjen i u starom Rimu, a snažne gladijatore su zvali "hordeari", što je značilo "oni koji jedu ječam". Drevni Kinezi su ga smatrali simbolom muške zrelosti.

Danas se, istina, najviše koristi kao sirovina u proizvodnji piva, mada se od slada dobija i brašno visoke hranljive vrijednosti, bogato vitaminom B12, koji je rijedak u namirnicama biljnog porijekla. Posjeduje i zavidnu količinu vitamina E, kao i enzime koji podstiču lučenje želudačnih sokova, zbog čega se preporučuje i rekonvalescentima, djeci i starijima.

Od vitamina, posebno je važna pantotenska kiselina, koja ulazi u strukturu koenzima A, zaduženog za oslobađanje energije iz ugljenih hidrata. Ova kiselina je neophodna i za metabolisanje masti i bjelančevina. Zahvaljujući njoj, ječam ima dobro poznati efekat "zagrijevanja". Posjeduje i vlakna, poput beta-glukana, koja pospješuju varenje i održavaju ravnotežu crijevne mikroflore, snižavaju i holesterol u krvi, pa tako smanjuju rizik od srčanih oboljenja.

Kliničke studije su potvrdile da konzumiranje cjelovitog ječma ili ječmenih proizvoda u vidu prekrupe, pahuljica ili brašna, efikasno snižava holesterol, naročito loš (LDL). Osim toga umanjuje i apsorpciju šećera čime smanjuju rizik od pojave dijabetesa tip 2. Da bi se postigao taj cilj, trebalo bi da se unese minimum 3 grama beta-glukan vlakana. U praktičnom smislu to izgleda ovako: četvrtina šolje nekuvane ječmene prekrupe ili jedna čaša kuvanog ječma sadrži 2,5 g ovog vlakna, a polovina šolje nekuvanih pahuljica oko 2 g. Na smanjenje holesterola djeluju i nezasićene masne kiseline, kojih je u ječmu čak 35 odsto, po čemu je jedinstvena među žitaricama.

Druge vrste vlakana povećavaju i produžavaju osećaj sitosti, što je važno za održavanje telesne težine i sprečavanje gojaznosti. Istovremeno, podstiču redovno pražnjenje creva.

Cijelo zrno ječma, prženo i samljeveno, uz dodatak cikorije, može da zamijeni kafu. Pomiješana sa mlijekom (kao bijela kafa) predstavlja izvrstan napitak za djecu i starije osobe, jer ne sadrži kofein.

Zbog bogatstva hranljivim sastojcima i povoljnog djelovanja na zdravlje, ječam bi trebalo jesti što češće, od njega možete da napravite ukusne čorbe, supe, napitke, kaše...

Ćuftice

Јečam skuvajte kao i sve druge žitarice, a zatim ga procijediti i dodajte mljevenom mesu, crnom luku i drugim sastojcima za pripremu ćufti. Smesu oblikujte dlanovima i pržite na vrelom ulju, sa svih strana.

Dodatak salatama

Skuvani ječam je ukusan i zdrav dodatak salatama. Može da se stavi umjesto testenine ili kuvanog pirinča.