latinica  ћирилица
07/12/2014 |  21:26 | Autor: Agencije

Kako ubrzati metabolizam i sagorjeti više masnoća?

Brzina kojom Vaše tijelo sagorijeva kalorije je ključna kada se radi o mršavljenju, odnosno dobijanju na težini.
Ljute papričice - Foto: ilustracija
Ljute papričiceFoto: ilustracija

Bazalni metabolizam je stopa po kojoj Vaše tijelo sagorijeva kalorije (npr. ukoliko konzumirate 2500 kalorija dnevno i to sve potrošite). To je znak da će te bez problema održavati svoju težinu.

Prema najnovijim medicinskim istraživanjima, dobijamo 1-2 kg sedmično ako sagorimo samo 2000 kalorija. Starenjem se bazalni metabolizam usporava zbog čega je tada teže izgubiti na težini.

Istraživanja su pokazala da muškarci u četrdesetima imaju problem s gubljenjem težine. Metabolizam možete ubrzati kroz vježbu i korištenjem biljnih dodataka poznatih kao termogeni agensi (kao što je Guarana), porijeklom iz Јužne Amerike. Amazonski Indijanci već vjekovima koriste Guaranu zbog njenih brzo djelujućih i osvježavajućih kvaliteta. Baš iz tog razloga se koristi u puno proizvoda za mršavljenje.

Јoš jedan sastojak koji može ubrzati bazalni metabolizam je alga poznata pod imenom Kelp, a često je koriste Јapanci i Korejci u svojoj prehrani. Sjemenke gorušice imaju jednako djelovanje, a svakako su ukusnije od algi. Možete ih posuti po domaćem kruhu ili ih kombinirati s raznim umacima. Sjemenke gorušice možete pronaći u gotovo svakoj prodavaonici prehrambenih proizvoda.

Crvena paprika (ljuta ili slatka) takođe ubrzava metabolizam, a može se koristiti na razne načine. Ona pomaže kod smanjenja razine holesterola u krvi te sprečava njegovo povećanje.

Za gubljenje na težini nam je potrebno dovoljno sna i šetnja prije spavanja. Tako opuštamo tijelo i oslobađamo ga od napetosti. Time se pospješuje rast mišića, a skladištenje masnoća u tijelu se usporava.

Termogeni agensi se trebaju konzumirati 30 minuta prije obroka. Izbjegavajte njihovo konzumiranje u kasnim noćnim satima jer će vam poremetiti san i time će dođi do suprotnog učinka od željenog (napetnost nedovoljno sna).

Nikotin isto tako spada u jednu vrstu termogenih agenasa, što je razlog naglog povećanja težine nakon prestanka pušenja.