latinica  ћирилица
11/12/2014 |  09:12 | Autor: RTRS

Uskoro pobačaj medikamentima i u Hrvatskoj

Više od polovine abortusa u Evropi obavlja se tabletom RU-486, koja bi mogla istisnuti hirurške metode i na našim prostorima. Lijekovi koji izazivaju pobačaj i mogu se koristiti do sedme nedjelje trudnoće, a u Hrvatskoj početak njene primjene najavljuju za početak sljedeće godine.

Upravo je u toku završna faza pregovora o uvozu lijekova u Hrvatsku, u kojoj ti lijekovi  nisu registrovani, kaže dr. Hermana Halera,  upravnik KBC-a Rijeka,

- To je glavni razlog zbog kojeg se pobačaj medikamentima u Hrvatskoj ne izvodi. Međutim, ti  lijekovi su registrovani  na nivou Evropske unije. Ulaskom Hrvatske u EU počeli smo da razmatramo pravne mogućnosti uvoza tog lijeka i u Hrvatsku. To je bio najzahtjevniji dio posla. Pravnici su našli način, lijekovi bi preko jedne veledrogerije uskoro trebali stići i ja se nadam da ćemo u februaru, najkasnije u martu 2015. godine, početi da obavljamo pobačaje lijekovima - kaže dr. Haler. Prije toga će, kaže, svakako zatražiti dozvolu Ministarstva zdravlja.

Pobačaj lijekovima je  neinvazivna metoda pogodna za pobačaj u ranoj trudnoći, najčešće do 7. ili 8. nedjelje trudnoće. Žena prvo uzima mifepriston, koji blokira progesteron, nužan za održavanje trudnoće, a zatim misoprostol koji izaziva kontrakcije materice. Pobačaj traje između 24 i 48 sati. Praćen je bolovima sličnim onima tokom menstruacije, a intenzitet može da varira. Nakon pobačaja, uobičajeno je blaže krvarenje koje može trajati do dvije nedjelje.