latinica  ћирилица
22/12/2014 |  12:56 | Autor: TANЈUG

Novi lijek protiv gojaznosti uskoro u prodaji u Evropi

Lijek protiv gojaznosti, koga je proizvela američka laboratorija Oreksidžen terapeutiks - OT, dobio je "zeleno svjetlo" za komercijalizaciju u Evropi, gdje će se uskoro naći u prodaji.

Odbor za lijekove namijenjene ljudskoj upotrebi pri Evropskoj agenciji za lijekove (EMA) preporučio je da se odobri lansiranje na tržište "misimbe" (mysimba), lijeka protiv gojaznosti koji se prodaje u SAD pod nazivom "kontrav" (contrave).

"Misimba" je kombinacija dva aktivna principa - "naltreksona" koji se koristi u liječenju zavisnosti od alkohola i opijata, i lijeka "bupropiona" koji se prepisuje kao antidepresiv i za odvikavanje od duvana.

EMA je navela u saopštenju da će "misimba" biti izdavana samo na recept i da je namijenjena odraslim gojaznim osobama ili sa viškom kilograma kada su izloženi jednom ili više faktora rizika kao što su povećan krvni pritisak ili nivo holesterola.

Među potencijalnim neželjenim efektima lijeka, Agencija navodi gastro-intestinalne probleme ili probleme vezane za centralni nervni sistem i priznaje da neizvjesnosti postoje vezano za kardiovaskularne posljedice, dugoročno gledano.

Ona, međutim, dodaje da su za sada rezultati jednog kliničkog ispitivanja ohrabrujući po pitanju opasnosti od težih kardiovaskularnih oboljenja vezanih za upotrebu "misimbe".

Pacijenti kojima su ljekari prepisali terapiju "misimbom" moraće da, kako je navela EMA, dođu na kontrolu za 16 sedmica, a terapija se obustavlja u slučaju da nisu izgubili manje od pet odsto svoje početne tjelesne mase.

Zeleno svjetlo EMA sada treba da zvanično odobri Evropska komisija pre početka prodaje u svakoj od država članica Evropske unije, objavljeno je danas na veb sajtu ouest-france.fr.