latinica  ћирилица
30/12/2014 |  14:45 | Autor: SRNA

Doboj: Uručena medicinska oprema vrijedna 160.000 KM

Domu zdravlja u Doboju, koji je oštećen tokom majskih poplava, danas je isporučena medicinska oprema vrijednosti 163.532 KM, koju je obezbijedilo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.
Doboj - donacija Domu zdravlja - Foto: SRNA
Doboj - donacija Domu zdravljaFoto: SRNA

Riječ je o opremi namijenjenoj za Službu Hitne pomoći i laboratoriju.

Pomoćnik resornog ministra Milan Latinović rekao je da su sredstva za ovu medicinsku opremu obezbjeđena iz povoljnih IDA kredita, u okviru programa Svjetske i Evropske razvojne banke, na koja nije obračunata kamata, već provizija u smislu obračunskih troškova.

Latinović je najavio nova ulaganja u dobojski Dom zdravlja početkom 2015. godine.

"Za sanaciju etaže u kojoj je smještena porodična medicina biće izdvojeno oko 900.000 KM, a za rekonstrukciju Centra za mentalno zdravlje 150.000 KM, koji će biti obezbjeđeni iz donacije Vlade Švajcarske", rekao je Latinović.

On kaže da su ga članovi Uprave dobojskog Doma zdravlja obavijestili da će Služba Hitne pomoći, koja je izmještena u ugostitteljski objekat, biti obnovljena do februara.

Latinović je posjetio i dvije terenske ambulante porodične medicine u Osječanima i Paklenici Donjoj, koje su oštećene tokom majskih poplava, a za čiju obnovu je resorno ministarstvo izdvojilo oko 117.644 KM. On je naveo da je izvršen tehnički prijem tih objekata, te da se očekuje njihovo zvanično otvaranje.

Direktor Doma zdravlja Doboj Aleksandar Kovačević rekao je da je u fokusu obnove ove zdravstvene ustanove osposobljavanje Službe Hitne pomoći, dok su ostale službe osposobljene da pružaju usluge stanovništvu.

"Građevinske poslove na rekonstrukciji potopljenih dijelova Doma zdravlja finansira Kancelarija UNDP-a", rekao je Kovačević, izrazivši nadu da će radovi na obnovi objekta Hitne pomoći, za što je zadužena Turska agencija za saradnju i koordinaciju, biti okončani do februara.

Kovačević je zadovoljan uručenom opremom za koju je rekao da je najnovija na tržištu. Dobojskom Domu zdravlja danas su, između ostalog, uručeni stolovi za preglede, aspiratori za sukciju, autoklav, defibrilator sa monitorom vitalnih parametara, EKG aparat, hirurški setovi, te druga oprema.