latinica  ћирилица
11/01/2015 |  11:39 | Autor: B92

Nepušači, ove navike vam štete kao da pušite

Svi imamo loše navike na koje nismo ponosni. Iako smo svjesni koliko je pušenje štetno za zdravlje, često imamo i druge navike koje su jednako pogubne za naše zdravlje.

Svakodnevne navike su loše za nas koliko i samo pušenje.

Sjedite po ceo dan

Mnogi od nas sjede cijeli dan zbog posla, a ima i onih koji većinu vremena provode ispred televozora i kompjutera. Sjedeći stil  života povećava rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa, raka ili čak i depresije. Istraživanja su pokazala da dugotrajno sjedenje povećava rizik od prijevremene smrti čak i za one koji vježbaju.

Pijete gazirane sokove

Redovno konzumiranje zašećerenih napitaka povećava rizik od kardiovaskularnih oboljenja, čak i ako niste gojazni. Ukoliko volite ukus nekog soka zamijenite ga svježe cijeđenim sokom i vještačkim zaslađivačima.

Ne spavate dovoljno

Manjak sna vodi gojaznosti i povećava krvni pritisak. Zbog hronične neispavanosti pojačano lučimo hormon kortizol, a visoka doza tog hormona se dovodi u vezu sa rizikom od srčanog i moždanog udara.

Sunčate se u solarijumu

Solarijum povećava rizik od raka kože. Oni koji koriste solarijum pre 30. godine izlažu sebe riziku od pojave melanoma za 75 odsto, a više od 400.000 slučajeva raka kože su u direktnoj vezi sa upotrebom solarijuma.

Јedete previše mesa

Nutricionisti su došli do zaklučka da ljudi čija je ishrana bogata proteinima životinjskog porijekla, četiri puta češće umiru od raka nego oni koji dnevno unose namirnice životinjskog porijekla.