latinica  ћирилица
20/01/2015 |  12:42 | Autor: Večernje novosti

Јonski snopovi ciljaju tumor

Snop čestica prati kretanje karcinoma i šalje preciznu, ciljanu dozu radijacije tamo gdje je potrebno.

Tehnika koja koristi precizne snopove visokoenergetskih čestica za uništavanje malignih ćelija postoji već dvadesetak godina, ali naučnici sada istražuju mogućnosti liječenja tumora koji se kreću u organizmu, poput onih koji se razvijaju u srcu ili plućima.

Njemački fizičar Gerhard Kraft posvetio je život razvijanju terapije liječenja karcinoma jonskim snopovima. Koristeći snopove karbonskih protona, dijelova jezgra atoma, istraživao je kako se mogu napuniti energijom, a zatim koristiti za precizno ciljanje ćelija tumora, bez oštećivanja okolnog tkiva. Tehnika se pokazala toliko efikasnom da se 90 odsto pacijenata sa duboko usađenim tumorima na mozgu potpuno oporavilo.

Stručnjaci koriste robot za simulaciju kretanja tumora na plućima u grudima bolesnika. Snop čestica prati kretanje karcinoma i šalje preciznu, ciljanu dozu radijacije tamo gdje je potrebno. Kažu da će ova tehnika, kad bude usavršena, biti najmanje tri puta jeftinija od hemoterapije, a imaće neznatne ili nikakve nuspojave i biti mnogo efikasnija.

Aparat košta blizu 100 miliona evra, a ima kapacitet za liječenje 10.000 pacijenata tokom pet godina. Mogao bi se koristiti i za liječenje drugih oboljenja i, u nekim slučajevima, mogao bi zamijeniti tradicionalnu hirurgiju.